ponedeljek, 02. maj 2011

Živalski vodnik koala


~ empatija, sprostitev, intuicija, slišanje, izolacija ~

Koala nudi širok spekter pomoči. Ko se pojavi v našem življenju, nam potiho sporoča, da je sedaj čas za izolacijo, za umik v tišino in za sprostitev.

Umik nam ponuja priložnost, da se naučimo oziroma obnovimo sposobnost resničnega poslušanja in predvsem – slišanja. Pri umiku v tišino se nagonsko sprostimo in odpremo svoj sluh za zvoke narave. Čeprav se morda sliši nenavadno, vendar slišimo lahko celo tišino.


Prisluhnimo okolici med sprehodom – poslušajmo bitje svojega srca, svoje dihanje, oglašanje ptic, žubernje vode, pihanje vetra, ki se ujame v krošnje dreves … odpravimo se na kraje, ki niso onesnaženi z zvoki prometa ali industrije. Prisluhnimo čisti naravi. Pri tem lahko pokličemo na pomoč vodnika koalo, da nam pomaga odpreti ušesa za čudovite zvoke narave.

Poslušanje narave, delovanja našega bitja in slišanje tišine, ki čudovito vibrira za vsemi zvoki nas odpre za empatijo do drugih, da lahko resnično slišimo, kaj želijo povedati. Pri tem ne ujamemo le besed, temveč tudi čustva, način, kako so besede izgovorjene – včasih lahko zaznamo čustva in pomene besed, ki jih niti sami sogovorniki ne zaznajo. Enkrat za spremembo samo poslušajmo, poskusimo slišati in čim manj govorimo. Namesto besed poskušajmo razširiti naše zavedanje na oči, ušesa, tip, občutke. S to vajo bomo lažje začeli zaznavati potek življenja okrog nas.

Za pomoč pri izboljšanju sposobnosti poslušanja in empatije lahko poprosimo živalskega vodnika koalo.

© Urška Korun, svetovalka za osebnostno rast in naravno zdravljenje

društvo Pesem duše

www.pesem-duse.com