sreda, 29. junij 2011

Živalski vodnik kojot


~ brezpogojno sprejemanje sebe skozi norčavost, sposobnost smejanju sebi in svoji norčavosti, humor, sposobnost porajanja novih oblik, odpadanje vseh mask, biti točno to, kar smo. ~

Ko bodo padle vse maske, ko bomo slekli s sebe vse lažne preobleke, takrat se bomo povezali z resničnim Virom; nedolžno otroško zaupanje se bo spremenilo v Resnico. Kojot nam kaže pot brez mask in preoblek. Uči nas, kako se smejati lastnim napakam in nerodnostim, kako vzdrževati ravnovesje med tveganjem in varnostjo, kako brezpogojno sprejemati sebe in norčka, ki prebiva v vsakem izmed nas, a smo preresni, preveč prestrašeni ali preveč osramočeni, da bi ga brezpogojno sprejemali in ljubili.

Vprašajmo se ali je kdaj v življenju naneslo, morebiti prav pred kratkim, da smo se obnašali norčavo in »bedasto« pa nam je takoj zatem postalo žal. Nam je iz ust ušel spontan in nadvse glasen smeh, smo zinili kakšno »neumestno«, smo delovali otročje in se splošno rečeno obnašali »svojim letom neprimerno«? … Kako smo tik zatem počutili? Smo se obsojali? Nas je bilo sram? Smo začeli razmišljati, kdo nas je vse videl in kaj si morajo drugi misliti o nas?

V kolikor se je oglasil kakršenkoli slab občutek, je skrajni čas, da se prenehamo napadati ali se sramovati samih sebe. Ta del nas, ki vsake toliko privre v obliki norčavosti, predstavlja naše otroško bistvo, večno nedolžen in iskren del, iz katerega vre božanska ljbuezen – pomeni resnico, čisto, zdravo, takšno kot je, brez mask in preoblek.

Dovoliti notranjemu norčku, da deluje prosto v skladu z božjo zavestjo, pomeni, da si dovolimo biti prosto spontani, odprti, veseli, na trenutke norčavi, igrivi in šaljivi, da se prosto izražamo; to tudi pomeni, da dovolimo univerzalni kreativni ljubezni, da se prosto pretaka skozi nas in nam odpira vrata v brezpogojno sprejemanje sebe in drugih ter njihovih »napak«.

Prej ko bomo prepoznali kakšno svojo »napako« ali bedarijo in se ji pri tem znali iz srca nasmehniti, prej bomo s sebe zvalili ogromno skalo sramu, jeze in resnobnosti, preoblikovali slabe občutke v dobre  in se pomaknili na mesto resničnega samosprejemanja. Kojot nam lahko pri tem pomaga.
Podobno vlogo kot kojot predstavlja v Toth tarotu število 0, ki predstavlja Norca. Označuje stanje, ko delujemo iz središča svoje biti in si dovolimo biti točno to, kar smo. Norec je v tarotu načelo, ki označuje stanje pred porodom in po smrti – čas, ko izkušamo transcendentalno, enost, božansko. To načelo predstavlja tudi kojot – naše bistvo, ki je zdravo, neuničljivo in edinstveno.

Ko v življenju postanemo preveč resni, pride na pomoč kojot, da nas ponovno nauči smejati se samim sebi in življenjskim ironijam, nauči nas obdržati pozitiven odnos do vseh situacij in dogodkov v življenju, nauči nas, kako delovati iz središča našega bitja, sproščeno, spontano in radostno. Kojot nas tudi opomni, da se vse, kar smo in kar še počenjamo drugim, kmalu vrne k nam.

© Urška Korun, svetovalka za osebnostno rast in naravno zdravljenje

društvo Pesem duše

www.pesem-duse.com