petek, 02. december 2011

Živalski vodnik mravlja


~ Neutrudno delo, smisel življenja, potrpljenje, produktivnost, red, disciplina, fokusirana akcija, predanost, Učinkovitost, družbeno delo, povezovanje z drugimi ~


Tako drobna in krhka, a njena neutrudna sila, velikanska mravljišča, ki jih gradi, pridnost in silovita moč, s katero nese težka bremena, nas vedno znova osupne.
Mravlja je izreden arhitekt in skozi svojo “modrost” nas uči, kako lahko kreiramo in gradimo svoje življenje, z usmerjenim fokusom in notranjo disciplino, s povezovanjem z drugimi ter v skladu z skupnim dobrim.


V skupnosti mravelj ve vsaka mravlja točno, kje je njeno mesto in kaj je njena vloga. Skladno s tem preživlja vsak dan produktivno in vsak “projekt” izpelje maksimalno učinkovito, v dobrobit celotne skupnosti. Njena izredna “medicina” je neskončna potrpežljivost. Kose hrane, ki so lahko tudi do štirikrat težji od nje, nese kilometer daleč v svoje mravljišče. Če je potrebno zgraditi tunele, bo gradila. Vse za dobro vseh.

Vprašajmo se ali smo tudi mi tako predani svojemu delu? Svojemu življenju? Ali kljub padcu poskušamo znova in znova, dokler nam ne uspe, smo potrpežljivi na poti svojega uspeha? Ali se raje ustrašimo, utrudimo in predamo že ob prvem neuspehu? Ali so za nami projekti, za katere vemo, da smo jih dokončali po najboljših močeh? Ali pa smo večkrat zatistnili na eno oko in raje napravili po liniji najmanjšega napora …?

Življenje ni linija najmanjšega napora. Je sestavljanka dogodkov in projektov, ki čakajo, da se izvršijo po naših najboljših močeh. V tem se skriva pravo bogastvo in resnična skrivnost  življenja. Bog ni striček zunaj nas, ki šteje naša dobro ali slabo opravljena dela. Bog smo mi in tisti božanski del nas šteje in si “zapisuje” vse, kar smo napravili. Če smo napravili dobro, se odraža z občutkom zadovoljstva in ponosa, če smo napravili slabo, a vemo, da bi lahko boljše, čutimo globoko v sebi glas, ki nas opozarja in zaradi katerega imamo krivo vest. S tem goljufamo sebe. To pa vsekakor ni dobra popotnica za naprej.  Ni potrebno, da napravimo popolno, ker popolno ne obstaja, ampak je predmet odvisnosti. Resnična božanska energija se skriva v našem namenu, da napravimo nekaj po najboljših močeh in to tudi dokončamo.

Predanost – pri svojem poslanstvu mravelj ne omejuje njihova majhnost – za dosego zastavljenega cilja presežejo svojo velikost in napadejo celo trikrat večjo žuželko. Kako pa bi izgledalo, da bi začela mravlja razmišljati, da ni sposobna, ker je tako majhna, da je to pretežko, da je plen prevelik … Kaj kmalu bi se končalo žalostno zanjo. In zakaj mislimo, da se ne končuje žalostno za nas, ko začnemo razmišljamo o sebi ravno na podoben način? Da je pretežko, da nismo sposobni, da smo premajhni …

Pravijo, če se hoče, se da. Nemogoče je mogoče. Verjeti je treba v svojo lastno notranjo moč in se tej veri brezpogojno predati. Nihče ne bo verjel namesto nas. Sami smo v tem. In pri tem tvegamo le lastno iniciativo. Kdor tvega dobi in raste; kdor ne tvega, ostaja večno na istem.

Naslednja močna “medicina” mravlje je delovanje v skupnosti. Kljub hierarhiji v mravljišču vse mravlje nastopijo kot eno pri delu, pri izgradnji doma, hranjenju in pri obrambi pred sovražnikom. Spoštujejo se med sabo in delujejo v smeri skupnega dobrega za vse.

Mravlja kot živalski vodnik nam ponovno pomaga prebuditi spoštovanje in radost do drugih v naši skupnosti. Ne glede na to, kakšna je njihova vloga, ali so nižje ali višje po družbeni lestvici, ali smatramo da si zaslužijo ali ne … Vsak človek si v najglobljem bistvu zasluži, da se ga sprejema brezpogojno, točno takšnega kot je. Z nekim namenom je tu in z nekim namenom smo tu tudi mi. Z njeno nežno pomočjo lahko odvržemo okove lastnega ega in energijo usmerimo širše, za najboljši blagor vseh. Na ta način se tudi mi sami na široko odpremo brezpogojni ljubezni kreatorja, vitalnosti in naše življenje dobi spet smisel.

Mi sami smo vladarji usodne odločitve – ali naš namen preživimo v gledanju na svojo lastno korist, v odtujenosti od drugih, nenehnem boju in liniji najmanjšega odpora ali se odločimo, da namen preživimo po naših najboljših močeh, lahkotno in v smeri skupnega dobrega.

© Urška Korun, svetovalka za osebnostno rast in naravno zdravljenje

društvo Pesem duše

www.pesem-duse.com