četrtek, 22. marec 2012

Uporaba skalarnih valov pri klasični masaži

Z uporabo skalarnih valov pri masaži sem začel pred kratkim v sklopu energijskih masaž. Prej sem delal predvsem z reiki energijo, ki je drugačne vrste. Pri masaži je manj uporabna, ker deluje bolj v razvoju samozdravljenja, krepitvi pretoka energije in odpiranju energijskih centrov. Ta proces pa je dolgotrajnejši kot uporaba skalarnih valov.  Energija skalarnih valov deluje natančno na tistem mestu in na način kot je potreben, stranka tako dobi tisto, kar potrebuje. Skalarni valovi ne delujejo samo na fizičnem nivoju, ampak hkrati tudi na drugih. Pomagajo nam, da se povežemo s svojo izvorno energijo in tako ustvarjamo novo realnost.


Pri delu s skalarnimi valovi v masaži se lahko osredotočimo samo na odpravo določene težave, npr. mišične zategnjenosti v ramenskem obroču.  Učinkuje pa tako, da se mišice bolje in hitreje sprostijo, lažje in hitreje lahko maser začne masirati globinsko. S klasično masažo sem v preteklosti potreboval več zaporednih masaž za dosego podobnega stanja. To je lahko trajalo tudi dva do tri mesece redne tedenske masaže.

Način uporabe skalarnih valov je podoben kot pri terapiji s ponovno povezavo, samo da je krajši in skoncentriran na določeno mišico ali del mišice. Gre za odkrivanje energijskih blokad, ki vplivajo tudi na fizično počutje in vzpostavitev ravnovesja. Predhodno je dobrodošlo, da ima stranka že kakšno izkušnjo z delom z energijami, še boljše pa je, da ima izkušnje prav s to vrsto energije. Drugače pa je na začetku bolj smiselno narediti celo energijsko terapijo in kasneje nadaljevati z masažami na tak način.

Masaža je tehnika manipulacije mehkih struktur telesa z namenom preprečiti ali omiliti bolečino, neudobje, mišične spazme in stres, kakor tudi izboljšati zdravje in splošno počutje. Dotik je glavna vsebina masaže. Maserji se naučijo različnih specifičnih tehnik masaže, pri njihovem izvajanju pa uporabljajo tudi svoj občutek, znanje in izkušnje, da določijo pravilno količino pritiska, da najdejo občutljiva področja in tudi druge težave v mehkih strukturah z namenom pomagati drugemu. Masaža ima veliko pozitivnih učinkov: fizično sprostitev telesa; poveča metabolizem in elastičnost tkiva; raztegne in sprosti mišice ter jim povrne elastičnost in gibljivost;  stimulira izločanje endorfinov; zmanjša bolečine; odstrani mišične strdke in mehča brazgotine; poveča obseg giba in mišično zmogljivost; pospeši izpiranje snovi, ki povzročajo mišično napetost; pospeši regeneracijo; izboljšuje krvni in limfni pretok; izboljša se tonus kože; poživi ali pa sprosti centralno in periferno živčevje; zniža se krvni tlak in frekvenca srčnega utripa; učinkuje na notranje organe – direktno in indirektno preko oživčevja; okrepi se delovanje imunskega sistema; sprostitev in izboljšanje psihičnega počutja; poveča se zavedanje lastnega telesa; izboljša se pretok in sprejemanje energije.
Masaža, ob sodelovanju drugih strokovnjakov, zavzema tudi pomembno mesto v rehabilitaciji športnih poškodb. Z njo iztiskamo vnetno tekočino, kasneje pa mobiliziramo mehka tkiva.  Masaža je dobrodošla dopolnitev v športnem treningu, ga pa ne nadomešča, niti kakšnega dela treninga, npr. temeljitega ogrevanja in raztezanja mišic.

Masaža zahteva poznavanje tehnik, fizično moč in druga znanja. Pomembna sestavina pa je tudi individualnost maserja in masiranca.  Za izvajanje masaže je ključna osebna zrelost in naravnanost, tudi toplina, senzibilnost, diskretnost, empatija, ljubeč pristop do dela, drugače se lahko masaža spremeni v mehansko zaporedje ponavljajočih se gibov. Koristno je tudi, da  maser zna vzpostaviti delovni stik in si pridobiti zaupanje strank. Čeprav je masaža mnogokrat preprosta, je njen učinek globok in daljnosežen.

S kombinacijo masaže in energijske terapije se tudi  bistveno zmanjša občutljivost za bolečino, hitreje se premasira mišične vozle, nekateri pa celo takoj izginejo. V nekem primeru izredne bolečinske občutljivosti sem na področju mišičnih strdkov oz. vozlov npr. masiral s fizično močjo ena od deset, kar je primerljivo z močjo pritiska potrebnega za izklop mobilnega telefona in ni učinkovito. Čez kakšen teden in neposredno po terapiji s skalarnimi valovi ter z uporabo le teh med masažo pa so se strdki zmanjšali za polovico in bolečine so bile zanemarljive, pri tem pa sem lahko delal z večjo močjo – osem od deset. Z uporabo skalarnih valov sem kot maser  že po nekaj gibih  opazil veliko razliko pri potrebni fizični moči za določen rezultat, za isti učinek sem potreboval manj moči oz. sem z enako močjo naredil več, kadar je bilo to potrebno. Sedaj moram biti bolj pozoren na to, da ne pride do »premasiranosti«, kot pa na to, da pazim, da se ne utrudim med masažo. Drugi pomembni učinki so še: hitrejša sprostitev napetosti v mišicah in globinsko delovanje masaže.  Tisti, ki so bolj senzibilni, opažajo, da masaža tudi učinkuje direktno na notranje organe, kar zaznavajo kot prijetno in blagodejno. Sam pa na podlagi intuitivnih uvidov ocenjujem, da takšna masaža seže v globino do osem centimetrov. Slednje je odvisno od mišične mase in napetosti le-te. Kadar je mišična masa manjša in je bolj sproščena je učinek globlji. Še en pomemben vidik masaže s to tehniko je večja psihična sprostitev v primerjavi s klasično masažo. Nekateri jo tudi navdušeno opisujejo kot prijetno duhovno izkušnjo, odvisno tudi od predhodnega počutja. Če je počutje pred masažo slabo, je po masaži dobro. Če pa je dobro, je po masaži odlično, vedno pa se izboljša.

Stranke različno opazijo in sprejemajo energijske spremembe. Večino med prvo takšno masažo opozorim in povprašam o zaznavi razlike že med njo. Zaznava je odvisna od zaupanja in sproščenosti, pa tudi od pričakovanj in sposobnosti opisa spremembe.

Primer: stranko sem vprašal ali je kaj čutila.  Odgovorila je, da ne. Ko pa sem jo vprašal ali je zaznala kakršno koli razliko, pa je rekla, da je. Včasih tisti, ki nimajo izkušenj s tovrstnim delom potrebujejo nekaj dodatnih vprašanj, da lahko ubesedijo to, kar so začutili. Po masaži se vedno tudi pogovorim o počutju; včasih pa povem tudi lastna intuitivna opažanja in predloge za spremembe in odpravo vzrokov.

Učinkovitost takšne vrste masaže je odvisna tudi od maserjevega energijskega stanja in razvitosti. Priporočam, da je med kakršno koli masažo maser ozaveščeno povezan z viroma energije v svojem kanalu, tako bo po masaži spočit, brez da bi nehote masirancu posredoval svojo energijo. Le-to mu lahko posreduje na drugačen način, s katero od tehnik, kot so reiki, delo s skalarnimi valovi ipd. Pri tem se je pred masažo potrebno pogovoriti s stranko, da je tudi ona pripravljena na sprejem energije in na spremembe, ki jih sčasoma takšno delo prinese.  Pomembno je tudi, da je stranki jasen namen takšnega dela in ga sprejema.

Takole je stranka opisala svoje počutje (en teden) po masaži:
  • Zdi se mi, da je bila masaža bolj globinska in da dalj časa čutim pozitivne učinke (večja sproščenost v hrbtu, ni bolečin oz. se redko pojavljajo; npr. v soboto sem cel dan obrezovala živo mejo v prisilni drži, zvečer so me bolele mišice, včeraj pa nič več, kar v preteklosti ni bilo mogoče.)
  • Podobno sem doživela, ko sem bila na terapiji z ventuzicami, ki prav tako delujejo bolj globinsko, samo da sem imela po ventuzicah modrice in boleče mišice. (Ventuzice se uporabljajo pri Tui-na masaži.)
  • Tvoja masaža je bila neboleča. Kot, da si s skalarnimi valovi ogrel in zmehčal mišice in potem je bila masaža veliko bolj prijetna. In tudi bolečih mišic nisem imela.
  • Še nekaj dni me je bolela glava. Mogoče zaradi drugih vzrokov. Potem sem si delala reiki in bilo mi je bolje.
  Opisal bom še primer sodelovanja s športnikom, ki zavzeto trenira štirikrat na teden in v svoji disciplini načrtuje postavitev novega državnega rekorda.  Poleg običajnih učinkov na mišično prožnost in sproščenost je cel teden opažal povečano dobro voljo in energijski nivo. Regeneracijo pa ima zaradi urejene prehrane že od prej odlično, zato na tem področju ni bilo sprememb.  Opazna je bila tudi večja volja za urejanje napornih in stresnih zadev, za katere je težko videl rešitev oz. je z njimi odlašal. Ti sekundarni učinki pa tudi vplivajo na večjo osredotočenost in kvaliteto pri treningu. Pri treningu in na tekmah je bil zadovoljen s svojim  napredkom, na tekmi pa je celo presegel svoja pričakovanja, kar je bil tudi rezultat sodelovanja na področju odpravljanja vzrokov za nastanek ovir pri napredku in energijske podpore med tekmo. S športniki sodelujem krajši čas, mi je pa to področje dela privlačno in ga bom spremljal in pisal o njem v naslednjih prispevkih.

© David Jerebic, dipl. soc. del. in maser

društvo Pesem duše

www.pesem-duse.com

Viri:
David Ravnik. Masažna umetnost – zbirka vsebin osnovnih tečajev
Susan Mumford. Masaža za sprostitev in zdravje   
Marjan Ogorevc. Alternativna medicina v športu