sreda, 18. april 2012

Boginja Izis

Boginja Izis je ena izmed najstarejših in najpomembnejših egipčanskih božanstev, je velika Mati. Izis, imenovana tudi Isis (gr.), Izida ali Ese (egip.), je boginja lepote in ljubezni, prikazuje se z nočjo in luno, je boginja morja in neba, upodablja plodnost, ustvarjalnost, je začetnica spretnosti in ved. Prikazuje se kot lepotica v čudovitih oblačilih, z električno modrim odsevom in s prestolu podobno krono.

Zgodba Izis

Je hči boga zemlje – Geba in boginje neba – Nut. Je sestra boga Neftisa, Seta in Ozirisa, kateri je tudi njen mož in oče njunega otroka Horusa.


Kot ljubečo Ozirisovo ženo ter skrbno Horusovo mati so jo častili in oboževali že v antičnih časih. Smatrali so jo kot zaščitnico žensk, mater in otrok. Premogla naj bi veliko magično moč, zato jo prepoznavajo tudi kot boginjo magije. Po starodavni legendi naj bi mojstrsko ukanila sončnega boga Raa, da ji razkrije svoje skrivno ime, s čimer je pridobila vse njegove moči.
Upodobljena je na različne načine, v originalu s prestolom na glavi, s sokolovimi peruti ali z doječim Horusom v naročju. Ko se je pozneje zlila s Hator, so jo začeli upodabljati s kravjimi rogovi in sončevo ploščo kot naglavnim okrasom.

Izis je zaradi svoje velike moči in ljubečnosti imenovana pod mnogimi imeni. Ljudje so jo ljubili tudi zaradi njene velike moči nad reko Nil in poljedelstvom in ji nadeli imena kot Dajalka življenja, Tista, ki je vse, Isis Pantea, Bleščeča na nebu. S skrbno ljubeznijo do svojega sina Horusa, v umetnosti velikokrat upodobljeno s prizorom dojenja, predstavlja božansko rojevanje življenja samega in procesa kreacije. Po nekaterih teorijah sodeč naj bi bila povezana z Devico Marijo, saj obstaja veliko podobnosti med njima. Obe sta upodobljeni z doječim otrokom, sta zaščitnici žensk, predstavljata ljubezen in lepoto. Devica Marija naj bi po nekaterih verovanjih bila celo reinkarnacija velike boginje Izis.

Vira:
paganismwicca.suite101.com
ancient-egypt-online.com

Vodstvo boginje Izis


Njena magija pomaga pri regresiji ter pri razreševanju preteklih življenj. Zaprosite jo lahko za zaščito, pomoč pri uravnovešanju ženskega aspekta ali za pomoč pri razreševanju težav v odnosu, še posebej če se izkaže, da gre za karmičen odnos ali odnos, ki bazira na preteklem življenju.

© Urška Korun, specialistka za osebno rast in razvoj

Društvo Pesem Duše