torek, 17. april 2012

Moja izkušnja z levom kot živaljo moči

Pred šamanskim popotovanjem v spodnji svet, kjer se srečaš s svojo živaljo moči, se mi še sanjalo ni, kaj me čaka. Zdelo se mi je, da sem povezana z volkovi, strah me je bilo, da ne bom odkrila svoje živali moči, da ne bom ničesar videla, da bom imela samo kakšne prebliske, ki bodo polni dvomov in ne bom zares prepričana, kaj je res in kaj se mi zgolj dozdeva in je le odraz mojih želja.

Med potovanjem, na katerem smo se srečali z živaljo moči, pa enostavno ni bilo prostora za dvom. Najprej so se mi pokazale 3 druge živali, med katerimi volka sploh ni bilo, ko pa se je štirikrat zapored prikazal lev, je bila združitev tako močna, da so se mi ulile solze, ki jih sploh nisem mogla zadrževati. To je bila gotovo ena najmočnejših, če ne kar najmočnejša izkušnja iz mojih dosedanjih potovanj in meditacij. Srce mi je zagorelo kot še nikoli dotlej, počutila sem se kot da sem končno, po dolgem času doma, izpolnjena, celostna.  Vedela sem, da se nikdar ne morem več počutiti osamljeno kot prej, da imam izredno močnega vodnika, pomočnika, ki mi bo stal ob strani ne glede na to, kaj se mi bo zgodilo v življenju. Nato me je lev peljal do potoka, kjer sem zagledala svoj in njegov odsev, ki sta se združila, svobodno sva stekla in najina energija se je zlila.


V takratnem času sem bila v procesu globokih sprememb na vseh področjih mojega življenja; odnos do sebe, služba, odnosi z vsemi bližnjimi, prijatelji, vse se je začelo podirati in postavljati na novih temeljih. Leva sem prosila za nasvet, kaj naj naredim, ker nisem zmogla prekiniti nekaterih vezi v mojem življenju, bila sem obupana. Odgovoril mi je: »Ja, kaj, pokazala bova zobe!« in mi tako vlil moč in zaupanje vase.

Pri levu me fascinira njegova modrost postavljanja zase, ker ne vključuje določanja mej na trd način, z jezo ali agresijo. Meje zna postaviti skozi globok občutek lastne vrednosti, jasnega zavedanja situacije in neke tihe, nezlagane in nepretirane samozavesti, ki ima dejanske realne temelje. Ne gre za občutek večvrednosti in prav tako ne zlagane skromnosti. Ve, kdo je, ve, kje so njegove meje in ko spustiš, da njegova energija steče skozi tebe, to okolica občuti in spoštuje. Če pa nekdo tega vseeno ne upošteva, zna pokazati zobe, vendar brez zamer, užaljenosti ali jeze. Preprosto zarjovi in postavi stvari na mesto.

Lev me prav tako uči delovanja skozi srce. Tako kot pri postavljanju mej in občutku lastne vrednosti, preprosto sprejme, kar je v najvišje dobro in daje po principu brezpogojne ljubezni in sprejemanja sebe in drugih z upoštevanjem božanskega. Ko zarjovi, odpadejo nepotrebne omejitve in preplavi te občutek svobode. Rjovenje tudi sama prakticiram, predvsem takrat, ko čutim, da sem ujeta v kake negativne misli, utrujena, preobremenjena. Povežem se s svojim levom in zatulim, kar mi dajo pljuča. Običajno v avtu, ko sem sama in seveda nikogar ne motim. :)

Zna me tudi močno prizemljiti. Ko pustim, da me nekonstruktivne misli odnesejo in odplavam, zarjovi, opozori nase in na to, da moje takratno stanje ne vodi v nič produktivnega. Nudi mi tudi močno podporo pri globljih življenjskih spremembah, posebej, ko se počutim ranljiva ali predelujem kakšne travme, ki so me močno prizadele. Takrat mi položi šapo na srce ali se me dotakne s smrčkom in začutim pretok podpore in ljubezni.

Z levom se povezujem na različne načine. Sprva skozi živalsko esenco in šamanska potovanja, nato pa sem delovanje z njim preprosto integrirala v svoj vsakdan. Preden grem na kakšen sestanek, ki v meni vzbuja občutek manjvrednosti, se moram postavljati zase, si določati ceno, vztrajati pri sebi in ne podleči manipulaciji, si vsakič ponavljam: »Jaz sem lev«. Tako začutim to njegovo avtoriteto, samozavest in sposobnost postavljanja mej skozi ljubezen. Za nasvet ga prosim, ko ne vem, kaj narediti, preprosto pomislim nanj in že prejmem odgovor (če sem dovolj odprta) ali se njegova podpora odraža v reakciji, spremembi počutja. Včasih je dovolj, da vidim, v kakšnem stanju je: ali je spokojen, nemiren, jezen, ljubeč, majhen ali velik. Že to mi razširi razumevanje sebe in situacije, v katero sem postavljena.

V vsakdan sem si postavila tudi nekaj predmetov in načinov, ki me opominjajo na povezavo z njim. V denarnici nosim njegovo sliko, imam jo na forumskem profilu, kot ozadje na računalniku se mi menjavajo različne fotografije levov, v sobi imam obešeno skico leva in drevesa, ki sem jo sama narisala (je čisto otroška, ker ne znam risat, ampak je pa moja in mi veliko pomeni :)).Ozaveščanje povezave z levom me vsakič napolni s toploto in ljubeznijo, ki se preko srca širi po telesu. Spremlja me tudi v meditacijah, kjer se sicer običajno pojavi več različnih živali, katerih modrost pač v tistem trenutku potrebujem.

Čeprav naj bi lev kot žival moči združeval arhetipsko energijo kralja in kraljice, sem se z levinjo le malokrat srečala. Ko sem začela ozaveščati pomen ravnovesja med moško in žensko energijo (jin in jang princip), se mi je pojavila tudi levinja, prav tako se mi je zgodilo, da sem imela v spodnjem šamanskem svetu 3 glave: svojo, levjo in glavo levinje. Med predelovanjem čustveno zahtevnejše travme pa mi je enkrat podporo nudila cela levja družina: lev, levinja in mladiči. Sicer pa vselej potujem z »moško predstavo leva« z grivo, ki se je oprimem, ko me vodi v druge dimenzije.
Vsak, ki je bil na šamanskem potovanju in se združil s svojo živaljo moči, je najverjetneje precej spremenil pogled na to živalsko vrsto. Zame lev tako nikdar ne bo le kralj živali, ker ima kraljevsko mesto v mojem življenju, daje mu radost, sijaj, moč za spremembe in me odpira ljubezni in podpori.
Hvala, levček.  heart

© Nina Dolinšek