torek, 22. maj 2012

Samorogi

Samorogi v vseh kulturah in na vseh celinah veljajo za mistična, magična bitja in o njih krožijo številne legende. Duhovni učitelji se večinoma strinjajo, DAR sodijo v 5. dimenzijo, isti nivo, na katerem srečamo tudi angele in druge duhovne vodnike, nekateri šamani pa navajajo samoroga kot svojo žival moči. Povezujejo jih z angeli, vendar je glavna razlika v tem, da angeli delujejo skozi srce, samorogi pa skozi dušo.

Njihova osrednja naloga je, da dušo spomnijo, kdo je, kakšen je njen namen in nam pokažejo, kako naj ga zaživimo.


Samorogi v zgodovini


Ko v naši kulturi omenimo samoroga, si večina predstavlja belega konja z rogom, z ali brez kril. Zanimivo pa je, da so prvotni zgodovinski zapisi o samorogih precej drugačni in se razlikujejo glede na kulture oz. kontinente.

Na vzhodu samoroge običajno imenujejo Ki-lin ali Chi-lin. Veljajo za simbol obilja, sreče, so glasniki dobrih novic in prihajajočih dogodkov, pokazali pa naj bi se tudi ob rojstvu velikih mož in modrih vodij. Prvi zapis o videnju samoroga seže v leto 2.700 pred našim štetjem in izhaja iz Kitajske. Govori o 4 živalih: zmaju, feniksu, želvi in samorogu. Navaja, da samorogi živijo na tisoče let, imajo veliko znanja in modrosti, izražajo harmonijo in nežnost, hkrati pa veliko moč. Po izgledu je samorog tistega časa bolj podoben križancu med zmajem in levom, vendar imajo tudi rog, ki je njihov prepoznavni znak.

V zahodni literaturi sodi prva omemba samoroga v 4. stoletje pred našim štetjem. Grški zdravnik Ctesias je v službi takratnega kralja potoval po Perziji in zapisal zgodbe, ki jih je slišal na poti. Poročal je tudi o nekakšnih »belih oslih«, ki so veliki kot konji, bele barve, z rdečimi glavami in temno modrimi očmi, na sredi čela pa imajo pisan rog. Pravi, da so tako hitri in močni, da jih nobena žival ne more prehiteti.
Samorogi so se pogosto pojavljali skozi zgodovino in o njih pišejo številni svetovno znani avtorji, med drugim tudi Aristotel, Leonardo da Vinci in Shakespeare, zasledimo pa jih tudi v Bibliji.

Samorogi kot vodniki


Diane Cooper (2009: 12) pravi, da so samorogi konji, ki se tako kot ljudje vedno znova utelešajo in osvajajo lekcije, vse dokler ne postanejo popolna bitja – takrat se spremeni barva v belo in se dvignejo v soju svetlobe.
Veliki, vstali konji iščejo tiste, ki izžarevajo svetlobo in katerih vizija presega njihov drobceni jaz. Iščejo ljudi, ki si iskreno želijo pomagati drugim in izboljšati svet, četudi samo svoj mali kotiček. Svetloba samoroga je tako močna, da postopno vstopa v ljudi toliko, kot jo je posameznik pripravljen sprejeti.
Pomagajo pri osredotočenosti na vizijo, hrabrijo in vlivajo vero, da nadaljujemo in se soočamo z izzivi in nasprotovanji. Uslišijo želje, ki prihajajo iz duše in tako pomagajo izpolniti zavezo, ki jo je duša sklenila pred vstopom v to življenje.

Zdravijo z rogom, iz katerega se zliva božanska energija, na čustveni, telesni in duševni ravni, lahko pa pomagajo tudi pri raztapljanju karme (Cooper, 2009: 13).
Samorogi naj bi kot vodniki predstavljali tudi prebuditev domišljije in kreativnega potenciala. Opominjali naj bi nas na to, da najdemo način izražanja, ki nam je blizu (pa naj bo to pisanje, slikanje, petje, igranje …) in ustvarjamo iz čiste ljubezni in radosti brez osredotočenosti na finančni vidik naše dejavnosti.

Pri povezovanju s samorogi, prav tako kot z vsemi ostalimi vodniki, moramo biti previdni, da stik navežemo preko Boga (tisto zavest, ki jo označujemo kot najvišjo možno obstoječo zavest) oz. imamo trdno postavljen steber božansko – zemeljsko. Tako smo gotovi, da so informacije, ki jih prejmemo, resnične in v naše najvišje dobro ter ostanemo kljub kontaktu z njimi dovolj prizemljeni.

Znamenja


Samorogovo bližino naj bi prepoznali po naslednjih znamenjih:
-          bela peresa,
-          bele rože,
-          bleščeči diamantni odbliski, iskrice,
-          zvok kopit oz. konj,
-          mavrica, ki se pojavi v času nekega pomembnega dogodka.

 

Samorog kot žival moči


Samorogi so globoko mistična bitja, ki veljajo za navdihujoče živalske vodnike. Predstavljajo arhetipsko energijo čistosti in nedolžnosti. Po definiciji so magična bitja, ki niso vezana na zemeljsko obliko. Osebe, ki imajo za žival moči samoroga, so globoko povezane z duhovnim svetom, imajo naravni dar za šamanska potovanja in so izredno senzibilni.
Lastnosti samoroga kot žival moči:
-          rog je povezan z odpiranjem tretjega očesa;
-          samorog simbolizira čistost, nedolžnost, jasnovidnost;
-          so izredno senzibilna bitja, katerih zaznave močno presegajo materialno realnost;
-          slovijo po svoji sposobnosti letenja, zaradi česar lahko hitro premagajo velike razdalje in vas varno ponesejo skozi svetove duhovnih realnosti.

Na šamanskem potovanju s samorogom so besede odveč. Pomembno je le, da se v duhu odpremo za čisto svetlobo, ki bo zbistrila naš um in nas razsvetlila z odgovorom. Zaupati moramo svoji intuiciji in se prepustiti.

Moje izkušnje pri povezovanju s samorogi


Povezovanje s samorogi je blažena izkušnja, saj je njihova energija fantastična in izredno močna. Ko sem se v meditaciji prvič srečala z njimi, sem začutila, kako je zasvetila moja duša in veliko podporo, ki so mi jo dali. Manj kot uro po meditaciji me je poklicala kolegica, ki me je povsem presenetila s predlogom, ki je bil povezan s hrepenenjem moje duše. Nisem mogla verjeti. :)
S temi čarobnimi bitji sem se srečala tudi med šamanskim potovanjem v spodnji svet, kjer sem zajahala samoroga, ki je razprl svoja krila in me ponesel v višave. Tako sem na drugačen način začutila njihovo vibracijo in predvsem svoj odnos do težave, ki sem jo takrat predelovala.
Na splošno jih pogosto vključim v meditacijo (ko to začutim), ker z njihovo podporo določene stvari lažje stečejo. Včasih se me dotaknejo z rogom na boleče mesto oz. del telesa, kjer se neka težava kaže in pospešijo proces zdravljenja oz. transformacije. Predvsem pa je lepo, ko čutiš podporo pri uresničevanju želja svoje duše, saj so najbolj temeljno zakoreninjene v nas.

Samorog in lev

Wir: Wikipedia
Skozi zgodovino so se pojavile številne zgodbe, ki leva in samoroga tradicionalno prikazujejo kot tekmeca in naravna nasprotnika. V najboljšem primeru ta dva lika lahko razumemo kot komplementarna, v najslabšem pa kot nekompatibilna.

Oba sta že bila oklicana kot kralja živali, vendar vsak od njiju nosi čisto drugačno energijo:

-  Lev: sonce, ekstrovertiranost, srčnost.

-  Samorog: luna, introvertiranost, umirjenost.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da »moj« lev in samorogi čisto harmonično sodelujejo. Pogosto so povezani in mi skupaj nudijo podporo vsak na svoj način, kolikor je v dani situaciji potrebujem. Ker sem povezana z obojimi energijami, so me zapisi o nasprotovanju presenetili in sem jih morala omeniti.

© Nina Dolinšek

društvo Pesem duše

www.pesem-duse.com 


Viri:
Cooper, Diane (2009). Čudežni samorogi – Mitična božanska bitja svetlobe in čiste energije. Ljubljana: Založba Cangura.
members.shaw.ca/unicornhaven/UnicornHistory.html
richard-mudhar.suite101.com/totem-unicorn-spirit-guide-or-animal-familiar-a303874
allaboutunicorns.com/lion-and-unicorn.php
thespiritguides.co.uk/Article_Unicorn_Magick_5152.aspx
time.com/time/health/article/0,8599,1814227,00.html
en.wikipedia.org/wiki/Unicorn