nedelja, 06. maj 2012

Živalski vodnik vidra

~ igrivost, radovednost, aktivna ženstvenost, harmonija med delom in igro ~

Vidra s svojo vedrino, igrivostjo in lahkotnostjo uči, kako sprejemati življenje takšno kot je, če se le odločimo zanj – igrivo, vedro in zanimivo. Uči nas, da življenja in situacij ne jemljemo preveč resno. Spodbuja nas, da doživljamo življenje kot zabavno dogodivščino in da se prepustimo občutku svobode, lahkotnosti in radosti nad vsakdanjimi doživljaji.


Svoboda je tudi temeljni občutek resnične ljubezni. Prava ljubezen osvobaja in vidra nas uči, kako ljubiti svobodno, brez občutkov lastninjenja, strahu pred izgubo, potrebe po nadzoru ljubljene/ga in ljubosumja. Uči nas tudi, kako lahko brezpogojno ljubimo tudi ljudi, ki niso bližnji. Brezpogojno ljubiti pomeni sprejemati človeka točno takšnega in videti v njem čisto iskro, iz katere vsi izviramo in v kateri smo si vsi bratje in sestre.

Če se sprašujemo, kako se znebiti pretirane resnosti v življenju, je odgovor radovednost. Podobno kot je vidra po naravi radovedna in jo zanima vse, kar se dogaja v njeni okolici, tako lahko tudi mi včasih odvrnemo pozornost stran od sebe (ter s tem tudi od ukvarjanja s sabo) in se zazremo v okolico okrog sebe, kaj se zanimivega dogaja. Življenje, še posebej življenje v naravi, nam lahko vedno ponudi kaj zanimivega in edinstvenega, le če odpremo oči in ušesa. Sprehod v naravi, opazovanje igre otrok ali živali, štetje zvezd, plavanje z masko pod vodo … možnosti za čudenje je nešteto.
Vidra je žival, ki pooseblja ženstvenost in žensko energijo. Pomaga uravnovesiti notranjo žensko in moško energijo. Ženskam pomaga izraziti ženstvenost na aktiven in igriv način, predvsem tako, da nam pomaga ustvariti notranji sveti prostor, iz katerega lahko vedno črpajo  energijo. Ta notranji prostor je namenjen tudi temu, da zmoremo sprejeti druge ljudi najprej kot prijatelje, torej brez sumničenja in presojanja, samo z odprtim srcem.

Vedno v gibanju in z veliko mero radovednosti, to je opis vidre na kratko. Vedno si vzame čas za igro in norčije v vodi, vendar si tudi vedno vzame čas za delo (nabiranje hrane, lov …), ki je nujno za njeno preživetje. Njena modrost lahko pomaga tudi nam, da lahko vedno uravnotežimo delo in igro … da znamo poprijeti za delo, ko je čas zanj in da se znamo z vsemi čuti sprostiti in igrati, ko napoči čas za uživancijo.

Njeno sporočilo je torej preprosto – bodi pri stvari, delaj z vsem srcem, uživaj z vsem srcem, ljubi z vsem srcem in poglej z odprtimi očmi in ušesi v svet.

© Urška Korun, specialistka za osebno rast in razvoj

Društvo Pesem Duše