četrtek, 07. junij 2012

Živalski vodnik volk

~ individualnost, prilagodljivost, skupnost, družina, zvestoba, instinkt ~

Z volkovi smo ljudje od nekdaj povezani na prav poseben način; pogosto nastopajo v bajkah, basnih in legendah, ponavadi kot sovražniki ali hudobci.
Pa vendar ima volk v svoji živalski energiji zakladnico modrosti in živalske »medicine«, katera nam lahko prinese občutno zdravljenje.


Volk nas uči samotarstva in individualnosti v svoji najlepši obliki. Najbolj globoka spoznanja o sebi, svetu in življenju doživljamo v trenutkih, ko smo sami s sabo, oddaljeni od drugih. V trenutkih, ko doživljamo globoke uvide, nam volk pomaga, da se soočimo z resnico, ki stoji za vsakim spoznanjem. Vsakič, ko sebi brezpogojno priznamo pravo resnico stvari, postanemo bolj zvesti sebi. Bolj kot smo zvesti sebi, hitreje in močneje delujejo naši instinkti, s pomočjo katerih lažje zaznamo, kaj je dobro za nas, kaj nam prinaša določena odločitev, kam voditi svoje življenje.

A življenje ni narejeno le za to, da bomo sami tavali naokrog. Volk ima izdelano popolno harmonijo med samotarstvom in druženjem. Tudi mi nismo narejeni za samotarsko življenje, temveč v enaki meri potrebujemo bližino drugih. Ohraniti svojo individualnost v družbi in ko smo sami, je globoka težnja vsakega izmed nas. Vsak si želi ohraniti svojo integriteto in svobodo. Živalski vodnik volk ima podarjeno modrost, ki mu pomaga, da ohranja svobodno srce, ne glede na to, da se po naravi grupira v volčjo skupnost in se združi z drugim volkom za življenje. Primarno se obrača najprej na svoje potrebe, gre sam na raziskovalne pohode, a se vrača v skupnost, da z njimi deli izkušnje s poti.

S svojo modrostjo lahko pomaga tudi nam, da ohranimo notranjo svobodo kljub družini, partnerju, prijateljem. Da znamo razlikovati med željami družine/družbe/partnerja/otrok in našimi željami in potrebami. Da globoko vdihnemo dejstvo, da je sreča naše skupnosti odvisna od občutka naše sreče, srečo pa prebudimo tako, da zadovoljimo srčne želje in potrebe. Individualnost je vstopnica do svobodnega življenja, harmonična povezanost z drugimi pa ladja, ki nas popelje do tja.
Še ena volčja modrost je globoka povezanost z instinkti. Živalski vodnik volk nas uči, kako ponovno začutiti primordialno povezanost z lastnimi čuti, instinkti in inteligenco telesa. Bivanje v zaprtih prostorih nas je odsekalo od narave, s tem vred pa tudi od naravnih instinktov. Volčja modrost spodbuja, da se spet povežemo s čutili in telesom. Da zmoremo zaznati, kaj naše telo potrebuje in primerno reagirati. Ko smo žejni, pijemo. Ko potrebujemo zabavo, se zabavamo. Ko smo zaspani, gremo spat. Ko nas nekdo izzove, se postavimo za sebe. Tako preprosto se sliši, a vsakdo od nas ve, da velikokrat ignorira notranji glas in jemo tudi, ko nismo lačni, ne gremo spat, tudi če smo zaspani, če nas nekdo izzove, se obrnemo vase ali zbežimo.

Volk nam lahko pri tem pomaga – če bomo upoštevali njegovo medicino in se bomo začeli poslušati in uresničevati notranji glas pri enostavnih stvareh, bomo kmalu pripravljeni tudi na uresničevanje večjih želja.

© Urška Korun, specialistka za osebno rast in razvoj

Društvo Pesem Duše
pesem-duse.com
urskakorun.com