ponedeljek, 03. september 2012

Živalski vodnik bober

Foto: Wikipedia.org

  ~ arhitektura in gradnja lastnega življenja, planiranje, iskanje sanj, timsko delo ~

Vsaka ideja, ki se nam porodi v glavi, potrebuje čas, nego, strateški plan in uporabo elementov za dosego, ki so na dosegu rok. Bobru je mati narava podarila mojstrske spretnosti v strateškem izdelovanju svojega domovanja in bober lahko s svojo modrostjo pomaga tudi nam, da iz ideje in tistega, kar nam je trenutno na voljo, zgradimo življenje po lastnih željah.

Ljudje velikokrat odvračamo pozornost stran od trenutne realnosti ter sanjarimo o vsem, kar nimamo in kar mogoče nikoli niti ne bomo imeli. Sanjarimo o sanjah, ki nam trenutno niso na voljo … sanje, ki bi jih lahko uresničili iz dane resničnosti in realne priložnosti za uresničitev dosegljivih sanj pa počasi kapljajo v prazno. Tako lahko na koncu ostanemo brez realnih sanj in nam ostanejo samo še gradovi v oblakih.

Naravnost groteskno bi izgledalo, če bi na obrežju reke srečali tarnajočega bobra, ki bi sanjaril o jezu iz palmovega lista ali iz vej afriškega baobaba … zdelo bi se nam žalostno in smešno, iz bobrovega vidika pa smo videti žalostni in smešni njemu mi, kadar tarnamo za nedosegljivim in niti ne pogledamo naokrog, kaj vse imamo pri roki, katere realne priložnosti nas čakajo, da si zgradimo in uresničimo vsaj delček sanj.

Druga stran kovanca pa je pomanjkanje sanj, zanemarjanje vizij in ignoriranje želja. Človek mora najti lasten smisel v življenju. Brez njega se počuti izgubljen, odvečen, nekoristen in zavržen. Vprašaj se: Ali sem zanemarjal/a svoje želje? Sem se izgubil/a sredi neskončnih sanj in ne najdem več tistih samo svojih in pravih? Bober lahko s svojo živalsko medicino pomaga, da se sredi poplave ponudnikov želja in bombardiranja možnih želja iz vseh strani skozi reklame ponovno orientiramo, popravimo notranji kompas in se usmerimo v smeri svojih pravih želja. Bober nam lahko pomaga začutiti, kako zgraditi čudovite sanje! In to s pomočjo tistega, kar je na dosegu naše sedanje realnosti! Pri tem ne pozabimo, da nam lahko pri dosegi naših sanj pomagajo tudi naši bližnji in okolica. Včasih je bolj zabavno dosegati cilje v družbi kot v samoti.

Bobrova modrost pravi: »Najdi svoje prave sanje, poišči realne rešitve in pobrskaj po okolici za vsem, kdor in kar lahko pomaga, če so sanje velike, ne pozabi na delo v skupini, delaj postopoma in aktivno, medtem pa si vzemi tudi čas za igro, počitek in sprostitev.«


© Urška Korun, svetovalka za osebnostno rast in naravno zdravljenje

društvo Pesem duše

www.pesem-duse.com