sobota, 19. januar 2013

Ayurveda in zima, kraljica sezon


Zimo imamo nekateri bolj, drugi manj radi. Ne glede na to, ali nam predstavlja zimske radosti ali nadlogo v obliki viroz in kapljajočega nosu, je zima zelo pomemben letni čas, po ajurvedi celo kraljica vseh letnih časov.
Zima je podobna poletju, je precej statična, vreme je stabilnejše od pomladi in jeseni in je obdobje nekega mirovanja. Če poletje to pokaže v obliki počitnic in čakanja ob najbljižjem tolmunu, da vročina mine in da se vrnemo k bolj aktivnim obdobjem, je zima v tem bolj subtilna. Poletje je ekstrovertno, zima pa je introvertna. Zima je obdobje prenove, valjenja, notranjega čiščenja, urejanja misli in planiranja naslednjih korakov.


Zima je po ajurvedi v psihološkem in tudi fizičnem smislu najpomembnejše obdobje za globoke spremembe. Je obdobje, ko se poglobimo vase, ko imamo čas, da stvari razčistimo, prespimo, ko narava sama pokaže, da je včasih potrebno počakati, ne vedno delovati. Kar se tiče telesa je zima tudi najprimernejša za operacije, vreme ni stresno ampak kar samo kliče k počitku - veliko lažje je prespati sončen zimski dan, kot kateregakoli poletnega. Ne zbuja nas ptičje petje, ampak kvečjemu tišina zasnežene narave - ki nam vsekakor olajša eventualno okrevanje.

Dobra novica je torej:
po ajurvedi je Zima najboljši letni čas za krepitev imunskega sistema in kontrolo telesne teže.

Obdobje Kaphe je obdobje pozne zime in zgodnje pomladi. To je obdobje mirovanja, globoke stabilnosti, ki nas močno podpre v vseh željah po spremembi. Najbolj spremenljiva obdobja so obdobja Vate (zraka), vendar ljudje zmotno mislimo, da nam to olajša spremembe. Nasprotno - v obdobju, ki je spremenljivo, rabimo poiskati stabilnost znotraj nas; spremembe, ki pa jih naredimo pozimi, ki jih naredimo počasi in zavestno, so dolgoročne in trajne.

Kapha nas s svojim vplivom vode in zemlje pri tem močno podpre.
Kapha je tudi simbolično vse, kar je nepremično, trdno, kar se kopiči ... v telesu je to mišičje, maščobna tkiva ter kosti. Psihološko je to vztrajnost, globoko zavedanje in sposobnost za dober spomin. Kapha ljudje se ne učijo hitro, kar pa se naučijo, je za vse življenje.
Če združimo vse te zimske kvalitete, lahko torej zaključimo, da z malo prilagajanja zimo lahko napravimo za našo najboljšo zaveznico.
Zelo pomembno je, da ostanemo topli. Z izjemo mraza in vlage, katerih neprijetne vplive se da precej dobro omiliti v današnjih časih centralnega ogrevanja in toplih kopeli, pa nam Zima prinaša obilje dobrega.
Kar se tiče hrane - naš prebavni ogenj je višji pozimi, ker se trudimo ohranjati notranjo toploto, zato se nam poviša potreba po beljakovinah in maščobah. V vsakem primeru ni treba pretiravati z začinjeno hrano, ki greje, predvsem to velja za Pitta ljudi, ki kljub zimi rabijo umirjat svojo presnovo. Kapha ljudje dobro vedo, da se morajo izogibati pretirano sladkim in slanim jedem, Vate pa so verjetno že same ugotovile, da je to obdobje, ko je daljši spanec še posebno blagodejen.

Zima je skratka za vse nas obdobje, ki je lahko zelo produktivno, če najdemo globoko pomembnost mirovanja in počitka, ter introspekcije. Stabilen čas, primeren za gradnjo novih svetov, na idejnem in fizičnem nivoju, za počasno zmanjševanje telesne teže in za utrditev imunskega sistema.
Če nas zalije preterana količina sluzi, ki se v tem času čisti iz telesa, pa si bomo hitro lahko pomagali z dvema zdrobljenima zrnoma črnega popra in ščepcem svežega ingverja v žlički medu.


© Tina Turk, Hiša Ayurveda
društvo Pesem duše
www.pesem-duse.com