petek, 13. september 2013

Živalski vodnik panda~ obilje, nežna in skrita moč, uspeh, potrpežljivost, ravnotežje ~

Modrost potrpežljivosti nežnega velikana, ki se skriva v potrpežljivem iskanju in žvečenju sladkega žvečenju, je lahko dana tudi nam, da se tudi mi naučimo potrpežljivo »prežvečiti« odločitve, ne brezglavo skočiti na glavo. 

Za obiljem se skriva zgodba bambusa, ki je skoraj edina hrana pand, tako je bambus s pandami neločljivo povezan. Namreč bambusu je potrebno leta, da začne z rastjo, a ko enkrat vzbrsti, je njegova rast obilna in izredno hitro se regenerira. Bambus je zato simbol uspeha in obilja.


Čeravno panda deluje popolnoma neškodljivo in ljubko, je v resnici izredno močna in neustrašna žival. Na dvojnost lahko simbolično opozarja tudi njen črno-bel kožuh, ki v kitajski filozofiji ponazarja dva temeljna principa, yin in yang, moški in ženski princip. Skupaj tvorita yin-yang simbol, simbol enosti in celovitosti. V realnosti ponuja pandina modrost odlično simboliko pri razumevanju stvari, da jih ne gledamo vselej takšne, kot so videti na prvi pogled. S pazljivim motrenjem in potrpežljivostjo lahko opazimo resnično jedro osebe ali situacije. Nekdo ali nekaj lahko na zunaj izgleda popolnoma neškodljivo, a vedno je dobro počakati, da se razkaže resnična narava. Prava pot je srednja, uravnotežena pot, pot, ki vodi med črnim in belim. Pot, ki vsebuje dovolj pasivnosti, odprtosti, čustvenosti, ženskega principa, da
ohranja stik s svojo dušo, ki jo vodi do pravih ciljev ter po drugi strani ravno prav aktivnosti, intelekta, ognja in moškega principa, da lahko srčne cilje uresniči in ustvarja okrog sebe harmonično okolje in življenje.

© Urška Korun, svetovalka za osebnostno rast in naravno zdravljenje
društvo Pesem duše
www.pesem-duse.com