četrtek, 07. maj 2015

Živalski vodnik močerad
~ preporod, transformacija, občutljivost na okolje, instinkt / intuicija, preživetje in volja do življenja, samozadostnost, neodvisnost, ambicija ~


Močerad spada med eno najstarejših živalskih vrst na Zemlji. Že kmalu po izvalitvi postane popolnoma samostojen, če želi preživeti, se mora zanesti v celoti nase. Njegovo modrost preživetja in neodvisnosti si lahko »izposodimo« tudi za naš človeški svet, ki pa je včasih ravno obratno od močeradovega. Velikokrat se še odrasle osebe počutijo kot »otroci« v negativnem pomenu besede – brez ambicij, volje do življenja, ne vedo, kaj je dobro za njih in kako preživeti. Z živalsko medicino močerada se lahko znova povežemo s svojim prastarim delom sebe, ki skrbi za preživetje. Da nam pokaže pot ali način, kako se znajti v življenju, kako se lahko zanesti nase in predvsem, kako začutiti voljo in strast do življenja.

Hladnokrven močerad, na katerega neposredno vpliva vsaka sprememba v okolju ima izredno občutljivost in se umakne pred sončno zapeko, pred premočno temperaturo. Instinktivno se pokaže takrat, ko je ozračje vlažno, ko prihaja dež. Njegova modrost občutljivosti na okolje pomaga tudi nam, da postanemo bolj občutljivi na dogajanje okrog sebe, kakor tudi znotraj sebe. To ni tista pregovorno slaba občutljivost, gre za razvijanje instinkta ali intuicije, da lažje prepoznamo, katero okolje nam ustreza, katera družba je dobra za nas, kaj dati vase in nase ter katerim občutkom slediti, da bomo osrečili dušo.

Ko mu stara koža postane premajhna, jo enostavno »sleče« in zraste mu nova koža. Kadar je v nevarnosti, mu lahko odpade del repa. Moč regeneracije simbolično predstavlja ogenj, močerad je simbolično ognjeno bitje. Močerad je žival, ki sicer za svoje preživetje potrebuje vodo; a njegova moč, da transformira staro kožo in pusti, da mu zraste boljša, nova koža, simbolizira ogenj in njegove karakteristike – uničenje starega, preporod, transformacijo. Modrost transformacije pomaga tudi nam, da lažje slečemo staro kožo in se odpremo za novo kožo, ki nam boljše ustreza in služi.

Vprašaj se, ali sem pripravljen/a odvreči staro »kožo«, polno občutkov, ki mi ne služijo več, prepričanj, zavirajočih odnosov, starih okostnjakov? Se počutim omejujoče v odnosu, situaciji? Sem pripravljen/a na novo »kožo«, ki je sicer še ne poznam, a v srcu čutim, da je dobra zame?

S prihodom močerada nastopi sprememba, transformacija. S pomočjo izurjene občutljivosti, in volje do življenja nam sprememba prinaša točno tisto, kar potrebujemo, da služi naši duši.

Urška Korun, specialistka za osebno rast in razvoj
Društvo Pesem duše
www.pesem-duse.com