Preskoči na glavno vsebino

Čakre in barvna terapija - 6. čakra

6. ČAKRA – čelna, tretje oko (Ajna); izvenčutno zaznavanje, dojemanje življenja in vesolja, zaupanje v notranje vodstvo, znanje in modrost, intuicija, razumevanje, širši pogled na situacijo

Lastnosti


Barva: INDIGO MODRA, TEMNO MODRA

Nahaja se: čelni center se nahaja v sredini čela, približno 1 cm nad mestom med obrvema, izvršilni center je na zadnji strani glave na višini prvega vratnega vretenca.

Povezana je: z jasnovidnostjo in intuicijo, razumevanje razumskih konceptov, uravnovešanjem višjega in nižjega jaza. Uravnava delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem.

Organi in deli telesa: mali možgani, lice, oči, ušesa, nos, endokrine žleze in živčni sistem.

Endokrine žleze: hipofiza

Mantra: AUM ali OM

Element: eter, naravni prizor je nočno nebo.

Simbol: piramida, vsevidno oko, krog z dvemi krili

Božanstva: Šiva, Šakti Hakini

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: sova, vrana, krokar, nekatere ujede, mačke, pajki …

Kristali in minerali, ki 6. čakro:
krepijo: diamant, herkimer diamant, morganit, ahat, labradorit, modri fluorit, ametist
umirjajo: safir, smaragd
harmonizirajo: lapis lazuli

Rastline, ki resonirajo s 6. čakro (eterična olja, olja, začimbe, parfumske vode…): lotos, pasijonka, iris, poprova meta, pehtran, bazilika, sivka, vijolica, dobra misel, divja mačeha, semena angelike, hiacinta …

Hrana: slive, borovnice, papaja …

Glasba: ton G

Čutilo: vid

Delovanje


Fizično delovanje
Urejanje fizičnega in hormonskega ravnovesja, interakcija in povezovanje, nadzor nad žlezami, stimulacija mandljev in maternice.

Čustveno-mentalno-duševno delovanje
Samozavedanje, resnica, ustvarjalna energija, intuicija, duhovna spoznanja, jasnovidnost, moč predstavljanja in domišljije. Ponavadi deluje v trojstvu (čelna-grlena-spolna); Čelna čakra pretvori vizijo iz absoluta v smiselno idejo, katero grlena čakra transformira v mentalno obliko – simbol, spolna čakra pa mentalno obliko transformira v resničnost. Kadar čelna deluje s tretjo čakro, se poraja jasnovidnost. V tem primeru je dobro okrepiti zemeljske čakre, da se jasno pokaže resnica.

Težave, ki so povezane z nepravilnim delovanjem šeste čakre

  • Fizične težave: neuravnovešenost celotnega organizma, nepravilno delovanje čutil, težave v rasti, glavoboli in migrene, bolečine v nosu, zatrdline nad obrvmi, zaprti sinusi, težave z dihanjem, bolezni oči (kratkovidnost, daljnovidnost, katarakt-siva mrena, glavkom-zelena mrena), ušes, nosu ali možgan, obolenja živčnega sistema, neravnovesja endokrinih žlez (hipertiroidizem-čezmerno delovanje ščitnice, hipotiroidizem-preslabo delovanje ščitnice, motnje spanja) …

  • Čustveno/mentalne/duhovne težave: težave s koncentracijo, uhajanje misli, mešanje informacij z modrostjo, strahovi, nenehno bolestno iskanje smisla, praznoverje in duhovna zmedenost, težave pri odločanju, nerazumevanje, menjava resničnosti za fantastični svet, bluzenje po drugih svetovih, nezmožnost uresničevanja idej, prepričanost v svoj absoluten prav, nezmožnost sprejemanja in/ali razumevanja drugih, njihovih misli, mnenj ali dejanj, odvisnosti, manipulacije, izčrpavanje sebe in svoje moči. 

Kadar je zaprt mentalni izvršilni center na zadnji strani glave, sprednji čelni center pa je odprt, ima oseba velike težave z uresničevanjem svojih zamisli ali želja. Barbara Ann Brennan predlaga, da takšna oseba vadi postopno uresničevanje zamisli. Pri tem se lahko pojavijo številna čustva in pomisleki v smislu »saj mi v bistvu ni preveč do tega, da bi zamisel uresničil/a«, »ne da se mi več čakati«, »preveč dela je potrebnega«, »verjetno obstaja boljša in lažja rešitev«, »nisem jaz kriv/a zato, kar se dogaja« itd. Velikokrat se takšni osebi tudi upira živeti na zemlji in delati zemeljske stvari. Čustvom in pomislekom navkljub je dobro stvar uresničevati po majhnih korakih. Dobro je hkrati početi tudi stvari, ki nas iskreno veselijo in v nas puščajo pozitivne občutke v zvezi z življenjem. Verjetno ni brez razloga nasvet, da se nagradimo za vsako majhno napredovanje, ki ga dosežemo pri dosegi velikega cilja.

Pogosti vzroki (karmični, energijski) za težave na šesti čakri
Obredi, ki niso v skladu s božanskimi nameni (družinski, verski, okultni, drugi …), neizpolnjene želje, vsiljevanje stališč ali mnenj avtoritet v času otroštva, katerih kot otroci nismo razumeli ali jih sprejemali. Doživeta travma v preteklosti (lahko v prejšnjem življenju), katero nas je strah procesirati (je ne želimo videti ali slišati), strah pred preteklostjo, sedanjostjo ali prihodnostjo. Vzorec »jaz imam prav«, »karkoli naredim, ne naredim dovolj dobro«. Zavračanje svoje moči, lastnega obstoja in božanskega sebstva v sebi.

Nasveti za pomoč

Zavestno krepiti sprejemanje in razumevanje drugih ter njihovih mnenj in dejanj, ne glede na to ali se nam zdijo smiselna ali dobra. Vsak misli in počne točno tisto, kar čuti, da je v tistem trenutku najboljše in v tistem trenutku je zanj tudi najboljše tako; mi ne poznamo božjega načrta zanj.
Krepiti poslušanje tišine v sebi. Molite in meditacija. Izobraževanje na področjih, ki jih ne razumemo (še posebej tista, ki so nas blokirala kot otroke), zvedavo raziskovanje, dojemanje vsega kot edinstvenost in unikatnost, abstinenca. Krepimo svojo domišljijo z ustvarjalnimi dejavnostmi (slikanje, risanje, kiparjenje, fotografiranje, plesanje, igranje na inštrumente, petje, pisanje zgodb ali pesmi, ročna dela, oblikovanje lastnega stanovanja ali kotička – notranji design, kuhanje …), igranje z otroci, živalmi …

Preverimo kanal jeter, žolčnika, pljuč in debelega črevesa.

Meditacija za krepitev tretjega očesa (ter uma in intuicije) – Trataka
Trataka je meditacija, ki se uporablja v praksi tantra joge in služi dvigu energije kundalini v šesto energijsko središče. Po verovanju tantra joge, je možno kundalini energijo, ki skoncentrirana leži na dnu človeške hrbtenice, s posebnimi vajami prebuditi in jo dvigniti. Z dvigom te energije pridobimo večjo moč, vitalnost, modrost in zdravje. Kundalini energija pa je najmočnejša človeku znana energija in njenega dviganjanja ne gre podcenjevati, saj lahko v primeru, ko je dvignjena na silo, povzroči v človeku večje sesutje imunskega sistema ali celo sesutje razumskega sistema – z drugimi besedami, človeku se lahko po domače zmeša, če ravna neodgovorno, saj je soočen z rušilno energijo, ki je ni sposoben obvladovati.

Torej trataka, ki je ena izmed vaj tantra joge, je močna meditacija, h kateri je potrebno pristopiti nežno in brez sile. Bistvo meditacije je osredotočanje na tretje oko ter prebujanje energij v njem. S harmoničnim izvajanjem te vaje ostrimo um, intuicijo in jasnovidnost. Vajo poskušajmo izvajati brez misli na prebujanje kundalinija. Pred izvajanjem meditacije si lahko v mislih rečemo, naj se energija v tretjem očesu dvigne in prebudi spontano in kolikor je v najvišje dobro.

Poznamo dve vrsti trataka meditacije – zunanjo in notranjo tratako:

Zunanja trataka se izvaja tako, da osredotočeno gledamo v določen predmet. Primer: v mraku prižgimo svečko in nanjo fiksiramo pogled za nekaj minut brez odvračanja pogleda ali utripanja z očmi. Za dnevno svetlobo je najboljša izbira na list papirja narisana črna pika, katero nalepimo na steno pred sabo. Kaj kmalu lahko začutimo, da se poglabljamo in oddaljujemo od zavestne realnosti. Dobro je, da je svečka (ali predmet opazovanja) postavljena tako, da pogled fiksiramo malce nad kotom 90° – torej imamo pogled malce navzgor. To nežno spodbudi delovanje tretjega očesa.

Notranja trataka se izvaja z zaprtimi očmi, sede z zravnano hrbtenico. 3 x počasi in globoko vdihnemo in izdhinemo. Zapremo oči, pogled znotraj zaprtih oči pa osredotočimo na področje ki je dober centimeter nad sredino obrvi, proti tretjemu očesu. Lahko se pojavi blinkanje, a oči ohranimo nežno zaprte – jih ne zatiskamo. Ko s pogledom prispemo do pravega mesta, se blinkanje neha in lahko začutimo rahlo težo v očeh ali v glavi, podobno magnetu. V mislih si nato predstavljamo nek predmet, katerega bomo osredotočeno opazovali – lahko je to tudi črna pika, cvet ali mandala – karkoli nam ustreza. Osredotočeno opazovanje izvajamo nekaj minut, toliko, kolikor se počutimo še sproščeno. Izvajanje lahko skozi čas postopoma podaljšujemo.

Fizične vaje za odpiranje in polnjenje šeste čakre
Jogijske asane:
Asana strešica (avanasana), sveča, plug (halasana).
Vaja – gibanje z očmi: Oči premikamo v smereh gor-dol, levo-desno, v diagonalah (vsaj 10 ponovitev). Nato krožimo z očmi, najprej v smeri urinega kazalca, nato v nasprotni smeri urinega kazalca. 10 x ponovimo vsako kroženje, nato nekaj sekund počivamo in ponovimo kroženje. Po končani vaji položimo roki na oči, da jih sprostimo. Če se vaja vadi redno, čim večkrat na dan, se izboljša naš vid (ker vadimo z očesnimi mišicami).

Barvna terapija – indigo

Odpira duhovno dojemanje, krepi povezovanje z globljimi skrivnostmi duhovnega življenja. Bistrenje glave, odpiranje tretjega očesa. Indigo barva je mešanica temno modre in vijolične in vsebuje vibracije obeh barv. Ima hladilen, električen in »antiseptičen« učinek. Spada med hladne barve in deluje pomirjajoče, zato jo vedno uporabljamo, kadar želimo kaj ohladiti, zaustaviti ali pomiriti. Energijsko očiščuje kri, zaustavlja prekomerno krvavitev, pomaga tonificirati mišice, pomaga povišati prag občutljivosti / bolečine brez izgube zavesti. Ljudje, ki so bili izpostavljeni indigo barvi, naj bi svojo raven zavesti povišali do te mere, da so postali neobčutljivi na telo.

Indigo barva se nanaša na odgovornost za svoje lastno življenje, osebno vodstvo in zaupanje v lastno intuicijo. Pomaga, da se odpremo lastni intuiciji. Najbolj je ta barva primerna za prostore, ki so namenjeni umirjenim dejavnostim, kot so meditacija, sproščanje in kontemplacij, za terapevtske prostore, v manjši meri tudi za študijske prostore, saj krepi koncentracijo. Ni primerna za prostore, kjer se dogajajo živahne aktivnosti.

Če želimo doma pripraviti sobo ali kotiček, v katerem bi brali, študirali, izvajali meditacijo ali kontemplacijo, si ga deloma obarvajmo z indigo barvo (prav pride tudi temno modra ali temno vijolična). Ni potrebno barvati celotne stene, že sobni dekor v tej barvi ustvarja bolj umirjeno in poglobljeno vzdušje – na primer okrasne blazine, namizni prt, slika v tonih indigo ali temno modre barve …

Lahko pa se tudi oblečemo v indigo oblačila, kadar se želimo umiriti, poglobiti vase in zmanjšati vplive iz okolja; to je še posebej koristno, kadar želimo biti skoncentrirani ali kadar izvajamo globlje meditacije. Kakor smo ugotovili, indigo, temno modra ali temno vijolična barva niso primerne barve za naša oblačila, kadar se odpravljamo na živahno zabavo. Če se želimo udeležiti mirne aktivnosti, kot so joga, meditacija, opera ali koncert, pa nam indigo barva pomaga, da izkušnjo doživimo močneje in globlje.

Ali želite izvedeti več o barvni terapiji in se ponovno spomniti neobremenjene otroške ustvarjalnosti?
Vabljeni na Delavnico intuitivnega ustvarjanja.


Urška Korun

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti  

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči