Preskoči na glavno vsebino

Čakre in barvna terapija – 7. čakra

7. ČAKRA – temenska, kronska (Sahasrara); univerzalna zavest, modrost, povezanost z vesoljem, smisel bivanja na vseh ravneh, osebna duhovnost, transcendentalnost, notranji mir in harmonija.

Lastnosti

Barva: VIJOLIČNA, BELO ZLATA, lahko tudi MAVRIČNA

Nahaja se: na vrhu glave, tik za temenom, kjer se srečajo trije lobanjski šivi, odprta je navzgor.

Povezana je: s kanaliziranjem energije iz vesolja in povezovanjem z višjim jazom, doživljanjem osebne duhovnosti.

Organi in deli telesa: centralni živčni sistem, možgani

Endokrine žleze: češarika, hipofiza

Mantra: AUM

Element: kozmos – združenje vseh elementov; naravni pojav je vrh gore

Simbol: krogla, lotosov cvet s tisočimi cvetovi

Božanstva: osebni bog, tisto, kar dojemamo absolutno čisto zavest

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: zaenkrat nobena žival ne vibrira energije sedme čakre. Simbolična žival za sedmo čakro lahko kača, ki ponazarja rast kundalini energije, ki iz telesa izstopi v sedmi čakri in ponazarja razsvetljenje.

Kristali in minerali, ki 7. čakro:
krepijo: rubelit, obsidian, celestit, modri safir.
umirjajo: čaroit
harmonizirajo: kamena strela, ametist

Rastline, ki resonirajo s 7. čakro (eterična olja, olja, začimbe, parfumske vode…): ciklama, vijolica, evkalipt, vodna lilija (lotos), sandalovina, nepozebnik (hamamelis), gabez, glog, sivka, rožni les (palisander), lipa …

Hrana: dihanje – prana, jajčevci, borovnice, slive, temno grozdje, ingver, fige …

Glasba: velike orgle, ultra toni, neslišni človeškim ušesom

Delovanje
  • Fizično delovanje: uravnavanje možganskega delovanja, oskrba živčnega sistema, epifize.
  • Čustveno-mentalno-duševno delovanje: duhovnost, ravnovesje, sprejemanje življenja, duhovna plat življenja, vpogled v božansko, ravnovesje in harmonija, povezanost z osebnim doživljanjem duhovnosti. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih področjih, dosežemo stanje notranje harmonije in čistega miru, globoke meditacije in univerzalne zavesti. Človek s pravilno delujočo kronsko čakro zmore ponotranjiti in doživljati duhovnost na osebni ravni ter jo razširiti na vse druge ravni delovanja (fizično, čustveno, razumsko).

Težave, ki so povezane z nepravilnim delovanjem sedme čakre:
  • Fizične težave: glavoboli, kronične bolezni, oslabljena odpornost, epilepsija, Parkinsonova bolezen, visok krvni pritisk (povezava z nepravilnim delovanjem srčne čakre), izguba sluha, vnetje živcev, težave z očmi, nemir, težave z ledvicami.
  • Čustveno/mentalno/duhovne težave: beg iz resničnosti, želja biti nekje drugje, duševna izčrpanost, depresija, težave pri sprejemanju odločitev, duševna zmedenost, norost, obsedenost, koma, popolna nezavest, popolna osredotočenost na materialnost. Kadar je sedma čakra okrnjena, se človek ne zmore poistovetiti z duhovnostjo na osebni ravni. To pomeni, da ne zmore osebno razumeti duhovna doživetja, o katerih pričajo drugi.
Močno doživeta škodljiva čustva, kot sta na primer strah in jeza, zablokirajo pretok skozi sedmo čakro.

Pogosti vzroki (karmični, energijski) za težave na sedmi čakri:
Vzrok za težave je lahko vsaka večja travma, ki smo jo doživeli v preteklosti ali v enem od prejšnjih življenj in je (praviloma, ne pa obvezno) povezana z duhovnostjo, duhovnimi prepričanji ali duhovnimi rituali. Odločitev v preteklosti, da ne bomo verovali v ničesar več (odločitev je lahko posledica razočaranja nad bogom, prevelikimi pričakovanj, človeškimi nasilji, ki so se izvajala v imenu boga).

Nasveti za pomoč

Skromnost, negovanje sebe, svojih čustev in misli, osebni razvoj, negovanje ustvarjalnosti in domišljije, brezpogojna ljubezen do sebe in vsega, brezpogojno sprejemanje sebe in vsega, ozaveščanje vzrokov za težave in odpuščanje. Meditativne aktivnosti.

Fizične vaje za odpiranje in polnjenje sedme čakre
Jogijski vaji:
Stoja na glavi (salamba sirsasana)
Sveča (salamba sarvangasana)

Barvna terapija - vijolična barva

Vijolična je barva dostojanstva, samospoštovanja, časti in upanja. Povezuje nas z duhovnimi ravnmi in prebuja v nas spiritualno zavedanje. Vsebuje modro in rdečo, barvi psihe in telesa, s čimer nas spodbuja, da uravnotežimo oba aspekta za vitalno življenje. Deluje očiščevalno, transformacijsko in duhovno. Spodbuja vranico in rast kosti, umirja živčni, limfni in krvni sistem, hkrati čisti in neguje kri ter možgane. Zelo ugodno deluje na kosti, ledvice in mehur, živčni sistem in kožo. Pomaga pri zdravljenju mentalnih težav, živčnega neravnovesja, hormonskih težav, težav z lasiščem, krčih, tumorjih, išiasu, težav s ledvicami ali mehurjem, nevralgiji.

Umirja prekomerno delovanje, stres, blaži razdražljivost, kakor tudi tiste vrste lakoto, ki nastane na podlagi čustvene neuravnovešenosti. Če smo jezljivi ali nagnjeni k jezljivosti, lahko neprijetne občutke blaži vijolični šal, v katerega se ogrnemo; pomaga že, če se zazremo v vijolično barvo in občutili bomo, da se izbruh jeze počasi umirja.

Vijolična deluje zaviralno, zato se ne priporoča ljudem, ki imajo težave z izražanjem čustev ali za ljudi, ki so nagnjeni k depresiji, samopomilovanju ali žalosti. Njim se bolj priporoča komplementarna barva vijolični, rumena ali oranžna. Prav tako se vijolična ne priporoča za ljudi, ki so odzemljeni, ki radi bežijo iz resničnosti, prekomerno meditirajo in se ne znajdejo v svetu ali za ljudi, ki nosijo v sebi občutek, da so nekaj več od drugih. Za odzemljene se priporoča rdeča barva ali rdečo rjava. Za egocentrično naravnane se priporoča zelena barva.

Če želimo doma pripraviti sobo ali kotiček, v katerem bi brali, študirali, izvajali meditacijo ali kontemplacijo, si ga, podobno kot svetujem pri indigo barvi, lahko deloma obarvamo tudi v vijolično. Ni potrebno barvati celotne stene, že sobni dekor v tej barvi ustvarja bolj umirjeno in poglobljeno vzdušje – na primer okrasne blazine, namizni prt, slika v tonih vijolične …

Podoben nasvet kot za indigo velja tudi za vijolična oblačila – uporabimo jih, kadar se želimo umiriti, poglobiti vase in zmanjšati vplive iz okolja; to je še posebej koristno, kadar želimo biti skoncentrirani ali kadar izvajamo globlje meditacije. Kakor smo ugotovili vijolična barva ni primerna, če se odpravljamo v živahno okolje. Primerna je na oblačilih, kadar se udeležimo napetega sestanka ali družbenega dogajanja, za katerega sklepamo, da bo na nas deloval stresno. Vijolična bo zavirala dotok škodljivih energij iz okolja (za takšno priložnost je primerna tudi črna barva). Za udeležitev aktivnosti, kot je joga, meditacija, opera ali koncert, pa nam indigo barva pomaga, da izkušnjo doživimo močneje in globlje.

Ali želite izvedeti več o barvni terapiji in se ponovno spomniti svobodne ustvarjalnosti?
Vabljeni na Delavnico intuitivnega ustvarjanja.

© Urška Korun

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti  

Čakre in barvna terapija – 1. čakra

1. ČAKRA – korenska, bazna (Muladhara) – sedež prizemljevanja in volje do življenja