Preskoči na glavno vsebino

Energijski vpliv umetnosti na prostor in človeka

Mimogrede lahko v izložbi, po internetu, po e-pošti, na razstavi … naletimo na kakšno umetniško delo, ki nam vzame sapo. Vsak od nas si takrat verjetno zaželi, da bi kaj takšnega imel tudi pri sebi doma.

Pa bi umetnina še vedno bila tako čudovita, če bi jo imeli pri sebi? Tu vam naj zastavim vprašanje – ali ste se kdaj vprašali, kako dejansko vplivajo na vas umetniška dela, ki jih imate v vašem stanovanju ali na delovnem mestu? Na kratko bom osvetlila vpliv umetniškega dela na naše počutje in na energije v prostoru.

Vpliv lahko s krajšim preizkusom preverite sami:


Izberite si poljubno umetniško delo – sliko, risbo, kipec, ročno delo in se vanj poglobite (večji učinek boste doživeli, če si boste izbrali unikatno umetnino, ne reprodukcijo). Najprej umirite sebe z nekaj počasnimi vdihi in izdihi in se osredotočite na umetnino. Z očmi se sprehajajte po umetnini, po njenih barvah, po oblikah, začutite povezanost tekstur, vzorcev, če je to slika, sledite potegom čopiča ali svinčnika, če je ročno delo, se poglobite v nejgove materiale, obliko, obline … poskusite s pozornostjo zajeti vsak delček, dotaknite, pretipajte, povonjajte, začutite. Pustite svojim čutom prosto pot. Naj zaznavajo tudi tisto, kar bi v običajnem stanju zavesti spregledali. Med opazovanjem boste začutili tudi energijo umetnika. Poskusite začutiti, kaj je vgradil vanjo …. ali je bila to ljubezen, strast, mogoče agresija, žalost, nežnost, zaljubljenost, nesreča … Ne ocenjujte in ne analizirajte, samo opazujte. V opazovanje povabite tudi čustva in misli. Opazujte, kaj se vam med opazovanjem umetninte sprehaja skozi misli, kaj občutie. Prve misli in občutki so ponavadi tisti, ki nam jih govori duša in so pravilni.

Ko končate z opazovanjem, preletite, kaj ste med opazovanjem začutili. Najverjetneje se vam je zgodila katera od sledečih možnosti:
začutili ste prijetne energije;
začutili ste neprijetne energije;
začutili niste ničesar (kar skoraj ni verjetno, a vseeno dopustimo tudi to možnost).

Če ste med opazovanjem začutili prijetne vibracije, pomeni, da umetnina v vas vzbuja vibracije, ki so prijetne in vas spodbuja na pozitiven način. Kar nam pove, da je ugodna za nas, v skladu z nami in je njeno preverjanje končano.

Stvar pa se ne konča, če začutimo neprijetne občutke. Če ste začutili tesnobo, strah, agresijo ali druge neprijetne občutke, čeprav vam je bila prej umetnina na prvi pogled izredno všeč, potem v vas vzbuja nekaj, kar vam ne ustreza. Umetnina lahko vsebuje energije, ki ne delujejo v vaše dobro:

Lahko jo je umetnik izdeloval pod vplivom alkohola ali droge.

Lahko ste skozi umetnino začutili energijo drugega okolja, kulture ali ljudi (še posebej, če ste si za opazovanje izbrali izdelek iz druge kulture), ki vam energijsko ne ustrezajo.

Ne ustreza vam energija človeka, ki je umetnino izdeloval.

Obstaja tudi možnost, da ste med opazovanjem začutili vaša lastna čustva, ki jih je v vas vzbudila umetnina. Če podam praktičen primer: umetnik, ki ga daje depresija, napravi sliko. Takšna slika podzavestno privablja osebo, ki je tudi sama nagnjena k depresiji in sliko kupi. Obesi jo v prostor, kjer se zadržuje večino dneva. Oseba se s sliko podzavestno poveže ter s tem tudi z vsemi programi, ki so v sliki. Slika začne v prostor sevati vibracijo depresije, kar spodbuja osebo, da tudi sama zažene program depresije, ki je v njej že od prej. To pomeni, da obstaja verjetnost, da oseba postane čez čas depresivna (seveda je odvisno tudi od drugih dejavnikov, slika je samo eden od njih).

Pomembno pri tem je, da na te možnosti ne gledamo kot na nekaj slabega, temveč kot na izzive, ki nam dajejo možnost ozdravljenja. Osebi je bila z nakupom slike dana priložnost, da s pravilnim delovanjem svojo depresijo končno ozavesti in se je reši za vedno. Slika in njen program depresije sta le kazatlja, kaj ima oseba za razrešiti. Če bi kupila sliko oseba, ki ne trpi za depresijo, slika s programom depresije po vsej verjetnosti sploh ne bi imela učinka nanjo.

Torej možnosti, kot lahko sami vidite, je obilo, brez energijskega vpogleda in analize pa lahko samo ugibamo, kaj je pravi vzrok za neprijetne občutke.

Ta eksperiment je predvsem namenjen temu, da vam pokažem, kako lahko sami preverite, če vam je določena umetnina resnično ugodna ali ne.

Naj še enkrat poudarim, da se je dobro pri nakupu umetniškega izdelka dobro zavedati: z umetnino sprejmemo tudi velik del avtorjeve energije in delovanja. Če se avtor drogira, bodo “zadrogirane” oziroma energijsko popačene tudi umetnine. Če je avtor v ravnovesju, bodo v ravnovesju tudi njegove umetnine. Vse energijske kvalitete so shranjene v umetnini in sevajo v prostor, kamor umetnino postavimo. S temi energijami se polni prostor in posledično tudi mi sami.

© Urška Korun, društvo Pesem duše

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti  

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.