ponedeljek, 22. februar 2010

Mandala – na kratko o zdravilni veji umetnosti

Mandala simbolizira krog (sanskrtsko ime za krog je mandala).

Bistvo mandale predstavlja središčna točka, v kateri je skoncentrirana energija. Le-ta se širi navzven kakor cvet, opazovalec s spremljanjem širitve tudi sam širi svojo zavest.

Mandala je pomensko:
  • duhovno in meditativno orodje;
  • pripomoček za ustvarjanje svetega prostora;
  • skupek oblik, ki sega onkraj nam znanega jezika in razumskega razmišljanja;
  • most med nižjimi in višjimi svetovi;
  • predstavitev duše, njenega napredka na poti do razsvetlitve ter predstavitev univerzalne zavesti.


Splošni nameni, s katerimi je običajno mandala narejena:
  • umiritev uma in izboljšanje pozornosti;
  • odmik pozornosti od leve možganske polovice (center racionalnega in linearnega razuma), k desni možganski polovici (center domišljije in intuicije);
  • razširitev zavesti in približanje k univerzalni zavesti;
  • globlje razumevanje življenja in opazovanje lastne duše;
  • vzpostavitev notranjega ravnovesja in harmonije.

Mandala vnaša svežino in pozitivne vibracije, kar spodbudno deluje na zdravje in energijsko kakovost prostora ter ljudi, ki so v njem.

Delovanje mandale

Ko se z očmi sprehajamo po površju mandale, se razumski del možganov pomakne v meditativno stanje. V takšnih trenutkih dobi duša priložnost, da svobodno deluje. Začne se naravno vzpostavljanje notranjega ravnovesja z našo božansko iskro. Ko se uglašujemo z dušo, hkrati poteka uglaševanje z univerzalno zavestjo absoluta.

Vsaka oblika, barva, namen … skratka vse, kar obstaja v mikrokozmosu (človeška raven) naj bi po principu holograma odsevalo v makrokozmosu (absolutnoa univerzalna ali božja zavest).
Znano je tudi, da se energije, ki vibrirajo na enaki ravni oziroma z enakimi vibracijami, privlačijo med sabo. Mandala z določenimi oblikami, simboli, barvami in nameni odseva v okolje določene energije, ki privlačijo enake energijske kakovosti iz univerzalne zavesti.
Če opazujemo mandalo, napravljeno z določenim namenom, se lahko prek mandale povežemo z energijami iz univerzalne zavesti, ki odsevajo enak namen in v nas prebujajo enake kakovosti. Lahko nas zdravijo, širijo našo zavest in vzpostavljajo harmonijo. Iz univerzalne zavesti sprejemamo prek mandale tudi tiste zdravilne energije, ki jih podzavestno potrebujemo. Mogoče se niti ne zavedamo, kaj v resnici potrebujemo. Tukaj je najbolje, da zaupamo notranjemu vodstvu. Zdravljenje poteka točno na tistih mestih in ravneh, ki so najbolj potrebne zdravljenja.

Podrobnosti in pogovor o mandalah najdete na forumu Pesem duše.

© Urška Korun, svetovalka za osebno rast in razvoj

Društvo Pesem duše