Preskoči na glavno vsebino

Mandala – na kratko o zdravilni veji umetnosti

Mandala simbolizira krog (sanskrtsko ime za krog je mandala).

Bistvo mandale predstavlja središčna točka, v kateri je skoncentrirana energija. Le-ta se širi navzven kakor cvet, opazovalec s spremljanjem širitve tudi sam širi svojo zavest.

Mandala je pomensko:
  • duhovno in meditativno orodje;
  • pripomoček za ustvarjanje svetega prostora;
  • skupek oblik, ki sega onkraj nam znanega jezika in razumskega razmišljanja;
  • most med nižjimi in višjimi svetovi;
  • predstavitev duše, njenega napredka na poti do razsvetlitve ter predstavitev univerzalne zavesti.


Splošni nameni, s katerimi je običajno mandala narejena:
  • umiritev uma in izboljšanje pozornosti;
  • odmik pozornosti od leve možganske polovice (center racionalnega in linearnega razuma), k desni možganski polovici (center domišljije in intuicije);
  • razširitev zavesti in približanje k univerzalni zavesti;
  • globlje razumevanje življenja in opazovanje lastne duše;
  • vzpostavitev notranjega ravnovesja in harmonije.

Mandala vnaša svežino in pozitivne vibracije, kar spodbudno deluje na zdravje in energijsko kakovost prostora ter ljudi, ki so v njem.

Delovanje mandale

Ko se z očmi sprehajamo po površju mandale, se razumski del možganov pomakne v meditativno stanje. V takšnih trenutkih dobi duša priložnost, da svobodno deluje. Začne se naravno vzpostavljanje notranjega ravnovesja z našo božansko iskro. Ko se uglašujemo z dušo, hkrati poteka uglaševanje z univerzalno zavestjo absoluta.

Vsaka oblika, barva, namen … skratka vse, kar obstaja v mikrokozmosu (človeška raven) naj bi po principu holograma odsevalo v makrokozmosu (absolutna univerzalna ali božja zavest).
Znano je tudi, da se energije, ki vibrirajo na enaki ravni oziroma z enakimi vibracijami, privlačijo med sabo. Mandala z določenimi oblikami, simboli, barvami in nameni odseva v okolje določene energije, ki privlačijo enake energijske kakovosti iz univerzalne zavesti.
Če opazujemo mandalo, napravljeno z določenim namenom, se lahko prek mandale povežemo z energijami iz univerzalne zavesti, ki odsevajo enak namen in v nas prebujajo enake kakovosti. Lahko nas zdravijo, širijo našo zavest in vzpostavljajo harmonijo. Iz univerzalne zavesti sprejemamo prek mandale tudi tiste zdravilne energije, ki jih podzavestno potrebujemo. Mogoče se niti ne zavedamo, kaj v resnici potrebujemo. Tukaj je najbolje, da zaupamo notranjemu vodstvu. Zdravljenje poteka točno na tistih mestih in ravneh, ki so najbolj potrebne zdravljenja.

Podrobnosti in pogovor o mandalah najdete na forumu Pesem duše.

© Urška Korun, društvo Pesem duše

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti