Preskoči na glavno vsebino

Totemske živali, živali moči in njihova vloga

Kaj je totemska žival oziroma žival moči?

Totemska žival, poznana kot žival moči, živalski varuh ali nagual, je osebni in dobrodejni duhovni vodnik in varuh, ki nas spremlja skozi vse življenje. Oseba ne komunicira z duhom določene živali, temveč z duhom celotne živalske vrste. Za lažjo predstavitev navajam primer orla. Oseba na šamanskemu potovanju odkrije, da je njena žival moči orel. To pomeni, da jo vodi in podpira kolektivna energija vseh orlov, ne le posameznega orla. Če nadaljujem s primerom orla kot živali moči; njene prisotnosti ne čutimo tako, kot da bi poleg sebe imeli pravega orla. Čutimo kakovosti, ki jih prinaša živalski vodnik orel (te so na primer možnost širšega pogleda na svet, vizijo, ostro razmišljanje, modrost), čutimo, kako

se te kakovosti aktivirajo in prebujajo v nas. Ob tem konstantno čutimo blagodejno in »toplo« energijo v srcu – žival moči ponavadi čutimo kot del svoje duše. Zelo pogosto ljudje po najdenju živali moči ugotovijo, da se je dejansko prebudil dolgo časa speč del njih samih.

V šamanskih kulturah verjamejo, da se ob rojstvu pojavi vsaj eden živalski duh, ki se prostovoljno javi, da bo osebo ščitil in jo vodil skozi življenje – ta živalski duh predstavlja nato žival moči. Katera žival moči se javi, je povezano z življenjskim poslanstvom osebe.


Žival moči živi in deluje v drugih dimenzijah realnosti, njeno moč in podporo pa zlahka začuti oseba tudi v običajnem stanju zavesti. Njena vloga je podobna vlogi osebnega angela varuha; da si ljudje lažje predstavljajo njeno poslanstvo, jo na naših šamanskih delavnicah predstavljamo kot »zemeljskega angela varuha«, ker se čuti, kot da njena pomoč prihaja iz srca Matere zemlje.
Vsak ima lahko vsaj eno žival moči ter neomejeno število živalskih pomočnikov, ki ostajajo poleg osebe določen čas, torej dokler oseba potrebuje njihovo pomoč.

Zdravilna podpora živali moči


Žival moči omogoča lažje in hitrejše doseganje notranjega blagostanja ter prinaša v nas vitalno življenjsko energijo, mir in harmonijo. Ščiti nas na energijski ravni ter nas, če se odpremo njenemu vodstvu, varno vodi skozi življenje. Katero žival moči dobimo, je odvisno od našega življenjskega poslanstva oziroma poslanstev. Pomaga nam, da lažje hodimo po poti svojega poslanstva, ohranjamo stik s sabo in ohranjamo trdna tla pod nogami – prizemljeno razmišljanje, zdravo čustvovanje in stik z božanskim v sebi.

Kako najdemo svojo totemsko žival?

 

Oseba lahko ima svojo žival moči in sprejema njeno nevidno podporo ne glede na to, ali se njenega obstoja zaveda ali ne. Če se njenega obstoja zavedamo, se njena zaščita, podpora in moč še povečajo; s tem se povečajo tudi naša vitalnost, življenjska energija in moč. Z živaljo moči lahko komuniciramo, jo prosimo za vodstvo, usmeritev ali praktičen nasvet.
V deželah, kjer šamanska kultura ni prisotna, oziroma je bila v preteklosti zatirana ali preganjana, se pogosto dogaja, da ljudje nevede izgubijo svojo žival moči. Stik z živaljo moči se zelo pogosto dogaja ob prehodu iz otroštva v odraslost, saj naša in podobne kulture ne poznajo prave iniciacije v odraslost. V kulturah, kjer se šamanizem izvaja, se opravi primeren obred (iniciacija v odraslost, vision questi itd.), v katerem punca oziroma fant prejme »temelje« za razvoj v vitalno in samostojno odraslo osebo. Skozi proces se mladostnik odcepi od staršev in si najde novo vodstvo in zaščito, ki izhaja iz njega samega – tudi s pomočjo živali moči. Brez takšnega obreda se najstnik po naravni poti sicer odcepi od staršev, vendar moč še vedno išče navzven namesto navznoter – iz tega izhaja prevelika navezanost na starše v odrasli dobi, odvisnost od partnerja, slaba družba itd. Če je oseba brez živali moči, se počuti prazna, brez prave volje in energije, ima občutek, kot da ji nekaj manjka, nastopi lahko depresija ali v hujših primerih tudi bolezen.
Žival moči najdemo skozi vodeno šamansko potovanje, v katerem ljudje pod vodstvom osebe, ki vodi potovanje, gredo v drugo realnost, jo raziskujejo in se na koncu srečajo s svojo živaljo moči. Ob prvem srečanju se pojavljajo različni odzivi ljudi – nekateri ljudje so presenečeni, si nikoli ne bi mislili, da je neka žival dejansko njihova žival moči. Nekateri pričajo, da so s tisto živaljo, ki je njihova žival moči, bili povezani celo življenje in jim je zelo ljuba. Zgodi se tudi, čeprav v redkejših primerih, da svoje živali moči ne morejo sprejeti – ali podcenjujejo njeno moč na podlagi njene velikosti (na primer mravlja), se jim gabi (na primer pajek) ali se je bojijo (na primer medved). Poudariti je treba, da imajo živalski duhovi enako moč, torej ima v drugi realnosti mravlja enako moč kot medved, razlikujejo se le po darovih, ki jih prinašajo. V drugi realnosti so tudi vse živali dobrodejne in izredno ljubeče. Na eni izmed šamanskih delavnic je udeleženka prejela za svojo žival moči kačo, katere se v resničnem življenju boji. Skozi potovanje in povezovanje je začutila, kaj ji lahko kača resnično da in čudila se je ljubeči in radostni energiji »svoje« kače. Na ta način je razrešila tudi svoj strah do kač.

Komunikacija z živaljo moči


S svojo živaljo moči se da komunicirati na več različnih načinov, predstavljam nekaj okvirnih načinov komunikacije. Le-ta lahko poteka skozi telepatska sporočila, lahko v nas prebudi določeno čustvo ali nam v mislih pokaže določen dogodek, ki je del odgovora na naše vprašanje. Lahko nam v sanjah ali v mislih pokaže določen simbol ali metaforo. Način komuniciranja je od osebe do osebe drugačen in popolnoma unikaten. Pomembno je ozavestiti, da več kot mi namenjamo pozornosti svoji živali moči, večjo podporo in jasnejše odgovore bomo od nje prejeli.

© Zoran Zavor & Urška Korun, društvo Pesem duše

https://www.pesem-duse.com

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti