Preskoči na glavno vsebino

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti

 

Lastnosti druge čakre


Barva: ORANŽNA, SONČNO ORANŽNA.

Nahaja se: na ledvenem predelu. Vse čakre razen korenske in kronske, imajo po dve žarišči; 2. čakra ima zadnje žarišče v višini križa ter sprednje žarišče dva prsta pod popkom. Ta predel se imenuje tudi tantien.

Tantien, imenovan tudi dantian, dan t’ian, dan tien ali tan t’ien, v prevodu dobesedno pomeni rdeče polje. Gre za izvir energije či; v povezavi z besedilom je imenovan spodnji tantien. Gre za enega izmed treh tan tienov, ki so pomembne točke za človekovo ravnovesje in zdravje in so središča človekove energije, imenovane či ali prana. Spodnji tan tien se nahaja približno dva do tri prste pod popkom, poznan je tudi pod poetičnim imenom “zlata peč”. V japonski in kitajski tradiciji se smatra kot središče moči in ravnotežja. Vsi gibi môči v borilnih veščinah se izvajajo iz tan tiena. Tan tien je neposredno povezan tudi s haro, saj služi kot ena izmed ključnih točk pri postavljanju linije hare.

Povezana je: s količino spolne energije, kakovostjo ljubezni do ljubljenega, energijo prvih vtisov v življenju, s čustvenimi in mentalnimi podobami iz otroštva. Predstavlja odnos do zemeljskih energij, do lastnega telesa in bitja, do spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov.

Organi in deli telesa: spodnji del trebuha, ledvice, telesne tekočine, ledveni pletež, rodila in spolni organi.

Endokrine žleze: spolne žleze

Mantra: VAM

Element: voda – simbolizira jo polmesec in naravni pojavi, kot mesečina, tekoča voda …

Simbol: polmesec

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: zajec in nekatere vrste opic.

Kristali in minerali, ki 2. čakro:

krepijo: zlati topaz, tigrovo oko, ognjeni opal, rubelit (roza turmalin), oranžni kalcit, karneol, selenit, sončni kamen …

umirjajo: smaragd

harmonizirajo: lunin kamen, akvamarin

Rastline, ki resonirajo z 2. Čakro (eterična olja, olja, začimbe, parfumske vode…): pomaranča, mandelj, mošus (musk), sandalovina, ylang-ylang, jasmin, vrtnica, neroli (cvetovi pomarančevca), kardamom …

Hrana: hrana oranžne barve – pomaranča, mandarina, melona, mango, papaja, marelica, breskev, mandeljni, korenje, oranžne buče …

Glasba: ton D, vzpodbujajo jo manjša tolkala, rock, indijska in latino glasba.

Čutilo: okus

Delovanje druge čakre


Fizično delovanje:
Obnavljanje in prilagajanje telesa, spolni organi, delno prebavila, urinarni cikel – izločanje vseh tekočin in strupov, zaščita organizma, protivnetno delovanje …

Čustveno-mentalno-duševno delovanje:
Aktivno zavedanje in odnos do svojega telesa, sprejemanje in čutenje lastnih primarnih želja in potreb, primarni nagon (spolni, starševski), sposobnost prilagajanja in samoohranitve, vitalnost, navdušenje, aktivnost, ustvarjalnost, učenje, prilagodljivost, toleranca, ravnovesje, čustvena stabilnost, etičnost, zanesljivost, dajanje in sprejemanje fizičnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega zadovoljstva …

Težave, ki so povezane z nepravilnim delovanjem druge čakre


Fizične težave: težave s plodnostjo, spolnostjo, impotenca in frigidnost, nezmožnost doseganja orgazma pri ženskah ter erekcijske motnje in prezgodnji izlivi pri moških, spolne bolezni, boleče in/ali neredne menstruacije, inkontinenca, težave s prostato, kila, bolečine v križu, kolkih, alergije, težave z ledvicami in mehurjem, mastna koža in akne, šibek cirkulacijski sistem, krhki nohti in lasje, obolenja dihal, mišični krči, hormonske motnje in zastrupitve.

Čustveno/mentalno/duhovne težave: razdražljivost, depresija, pomanjkanje ustvarjalnosti, nerodnost, pomanjkanje ali težave z ritmom (ples), pomanjkanje domišljije, težave z učenjem, pomnenjem, raztresenost, brezvoljnost in malodušje, nizka življenjska energija, ljubosumje, samopomilovanje, ubogost, pretirana občutljivost, trma, potreba po primerjanju, hiperintenzivnost, namerna izolacija, samozavračanje, pomanjkanje denarja kot posledica pomanjkanje kreativnosti in aktivnosti oz. zaradi vzorca žrtve »drugi bodo poskrbeli zame«, bolezenska odstopanja v spolnosti (sadomazohizem, sadizem, nekrofilija, pedofilija itd.), težnja k fetišem, manije, pretirano fantaziranje, nagnjenost k manipulacijam, odvisnosti, nasilnost …

Pogosti vzroki za težave na drugi čakri


Nestrpnost staršev v zgodnjem otroštvu, nepriznavanje otroka, nezaželen spol ali otrok, spolne zlorabe, psihične zlorabe, operativni ali drugi zdravniški posegi v zgodnjem otroštvu, intenzivne zdravniške preiskave v otroštvu, težave s spolnostjo pri starših, strah pred prihodnostjo, potreba po nadzoru, slabe izkušnje s spolnostjo v tem življenju, karmični dolg zaradi škodljivega odnosa do spolnosti in/ali nasprotnega spola v prejšnjih življenjih, vzorci »drugi bodo poskrbeli zame«, »jaz sem žrtev«, »jaz ne zmorem«, strah pred življenjem, strah pred uspehom, strah pred izražanjem ali razkazovanjem svoje moči, egoizem (čustveni in duhovni), krivda, podzavestna agresija do nasprotnega spola (jeza, užaljenost, zamera …), nošenje pretesnih oblačil, nošenje spodnjega perila iz umetnih materialov, premalo ali preveč aktivno seksualno življenje, pogosta menjava spolnih partnerjev.

Nasveti za pomoč


Pri težavah z drugo čakro je dobro preveriti tudi pljuča, jetra, žolčnik in debelo črevo.
Drugo čakro lahko samozdravimo in harmoniziramo s učenjem sprejemanja sebe, svojega telesa, svojih občutkov, s samodisciplino. Drugo čakro spodbujajo ples (še posebej trebušni plesi, latino plesi) in tantra.

Nekatera vprašanja, ki nam lahko razjasnijo stanje druge čakre:

Kakšen je moj odnos do spolnosti?
Kakšno mnenje imam o sebi?
Kakšno se mi zdi moje telo?
Ali sprejemam spremembe z lahkoto ali mi povzročajo stres?
Ali lahko plešem in/ali pojem s prijatelji?
Ali lahko v miru sedim s prijatelji in se počutim prijetno?
Ali moram imeti vse pod nadzorom (odnos, osebo v odnosu, situacijo, potek dogajanj, življenje)?
Ali v odnosih onemogočam drugemu možnost svobodne izbire (skozi čustveno izsiljevanje, manipulacijami, mentalnimi izzivi, grožnjami …)? Kako pogosto?

Odnos s sabo je pri normalnem delovanju čakre pozitiven in o sebi imamo dobro mnenje. Zlahka se izražamo, skozi petje ali ples, bližina ljudi nam ni moteča. V odnosih smo pri normalnem delovanju druge čakre harmonični, odprti, brez potrebe po primerjanju, nadzorovanju drugega ali potrebi po odvzemanju moči skozi onemogočanje proste izbire.

Fizične vaje za odpiranje in polnjenje 2. čakre


  • Jogijske vaje
Kobra, Zasuk, Krokodil

  • Keglove vaje

  • Stojimo pokonci, noge so razmaknjene vzporedno in v širini kolen, kolena so rahlo upognjena.
Z medenico zazibamo nekajkrat naprej in nazaj.
Predstavljajmo si, da smo znotraj nekakšnega valja, ki ga je treba z boki očistiti. Z boki krožimo in pri tem pazimo, da je namišljeni valj po vsem obodu enako »očiščen«.

  • Sedimo na tleh s prekrižanimi nogami, po turško.
Z obema rokama zgrabimo gležnje in globoko vdihnimo.
Z vrhom medenice krožimo in hkrati zavestno dihamo. Pri izdihu upognemo hrbtenico nazaj, pri vdihu potisnemo medenico naprej. Nekajkrat ponovimo.

  • Ležimo na hrbtu in se privzdignemo s komolci.
Obe nogi privzdignemo približno 30 cm nad tlemi.
Noge razpiramo in zapiramo tako, da jih križamo v kolenih. Hkrati jih dvigujemo, kolikor nam telo dopušča. Nekajkrat ponovimo. (vse fizične vaje so povzete iz knjige Moč zdravilnih rok, Barbara Ann Brennan)


Barvna terapija – oranžna


Oranžna barva je barva kreativnosti in ambicije – deluje toplo in spodbujajoče, stimulira kreativnost in vitalno moč. Je barva veselja, optimizma in druženja. Oranžno barvo lahko uporabimo vsepovsod, kjer želimo spodbuditi aktivnost, pozitivo in ustvarjalnost (kuhinja, pisarna, igralnica …). Oranžne se izogibamo v mestih za počitek in sprostitev.

Povezana je s samospoštovanjem, kar pomeni da spodbuja svobodno izražanje, spoštovanje lastnih meja ter spoštovanje meja drugih.
Na fizičnem telesu je oranžna povezana s spolnimi organi in debelim črevesom, pomaga krepiti imunski sistem. Njena energija je povezana z endokrinimi žlezami – jajčniki in testisi.
Oranžna barva se v kromoterapiji (terapiji z barvami) smatra kot simbol vzhajajočega sonca in se uporablja za zdravljenje depresije, pesimizma, motenj s prebavo, anoreksije, kakor tudi pri zdravljenju anemije, arterioskleroze in kardioskleroze. Podobno kot rdeča spodbuja srčni utrip, vendar bolj blagodejno.

Uporabna je pri mišičnih krčih oz. pri vseh vrstah krčev. Ugodno deluje na vranico in trebušno slinavko ter posredno krepi pljuča.
Oranžna naj bi ugodno spodbujala proizvodnjo mleka pri doječih materah.

Oranžno lahko uporabimo v kombinaciji z značilnimi elementi druge čakre, ki so opisani zgoraj (hrana, rastline, ton, simbolične živali, eterična olja …).

Zanimivo je, da je oranžna med najmanj priljubljenimi barvami, obenem pa so spolne težave (težave na drugi čakri) ene od najbolj pogostih, kar bi lahko imelo skupno točko. Kadar si barvo težko predstavljamo ali nam ni všeč, lahko to zaznamuje težave na tisti čakri, s katero je barva povezana. Oranžna je kot medeno zlato s kančkom igrivosti. Prepustimo se in potopimo se vanjo in začutili bomo, kako se naše telo in počutje takoj prenovita. Kadar začutimo, da je v našem organizmu ali v okolju oranžne preveč, oziroma prekomerno deluje 2. čakra, jo lahko skozi barvno terapijo umirimo z modro, zeleno ali akvamarin barvo.
V integralni biorgonomiji so določene barve povezane z določenimi dnevi. To pomeni da določena barva v določenem dnevu prispeva k večji harmonizaciji osebe in njenega delovanja. Oranžna je barva četrtka.

© Urška Korun, društvo Pesem duše

https://www.pesem-duse.com



* Opomba: barve kot sredstva barvne terapije uporabljajte odgovorno in v skladu z notranjim občutkom ugodja. To pomeni, da če neko barvo nikakor ne sprejemate, se z njo ne silite. Lahko pa se vprašate, katera barva deluje zdravilno na vas in prvi odgovor je ponavadi pravilen. Poslušajte “zdravo kmečko pamet” in si obarvajte življenje s tistimi barvami, ki so vam prijetne in ugodne. Barvna terapija ni nadomestilo za klasično zdravniško zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.

Čakre in barvna terapija – 3. čakra

3. ČAKRA – trebušna, solarni pleksus (Manipura) – sedež notranje moči, samopodobe; prevajanje astralnih energij, radost, upanje in učenje