Preskoči na glavno vsebino

Po poti notranje modrosti

Okrepitev intuicije in jasnih misli


Moč duše se manifestira skozi um. Um sam po sebi je čudovita »naprava«, s katero dosežemo marsikaj, a brez motivacije in energije duše nam ne bo uspelo uresničiti sanj. Energija duše ni le abstraktni pojem, temveč ponazarja »vrata« ki prevajajo čisto zavest, katera v nas prebuja ustvarjalno moč, navdih … Ko sta um in duša v harmoniji, ustvarjata čudovito melodijo – pesem duše. Ko sta um in duša sinhrona, lahko ustvarimo vse ideje, ki se nam porodijo in uresničimo vse sanje, ki jih sanjamo.



Kontrola uma – ojoj ali zakaj pa ne? Prvi korak na poti v osebni in duhovni razvoj je nadzor misli in usmeritev uma, da deluje v skladu z našo dušo. Kaj je tisto, kar imenujemo misli? To je splet vzročno pogojenih pojavov, ki nastanejo na podlagi občutkov. Če se zavestno odločimo in spremljamo misel, lahko dejansko občutimo, da se pojavi in izgine. A mi ne odidemo z njo, temveč ostajamo na istem mestu. Mi smo zavest, ki spremlja um. Um je v ospredju, mi pa smo zavest za umom, v ozadju. Ko zmoremo to dojeti, zmoremo tudi dojeti, da so vse negativne misli, skrbi in strahovi del tistega dela nas, ki ni srčika, ni bistvo. Bistvo je energija za njimi, to je naša duša, naša resnična notranja moč.

Pogoj za uresničitev sanj je mentalna moč. Dokler dovoljujemo mislim, da nas preplavljajo podobno kot valovi preplavajo majhen čolniček, nimamo prave moči, da usmerimo svoje želje v pravo smer. Skozi koncentracijo in pozornostjo smo zmožni napraviti most med umom in dušo, skozi katerega lahko nato uresničujemo tisto, kar si želimo. Jasen in kristalen um poleg čistega in odprtega srca odpira vrata intuiciji.

Bumerang efekt. Z zavestno duhovno rastjo se čas med mislijo (akcijo) in posledico (reakcijo) zmanjša. Če pomislimo na nekaj slabega, se nam bo enak (torej »slab«) reakcijski val na energijskih ravneh hitreje vrnil nazaj kot nekomu, ki sploh ne pomisli na posledice svojih dejanj. To pa ni vse. Negativizem, pesimizem, strahovi, videnje zadev večje kot dejansko so, nenehna zaskrbljenost nas uspešno zavirajo na poti lastnega razvoja. Zatorej kljub nekoliko zastrašujoči besedi »kontrola ali nadzor«, je nadzor uma v smislu, da zavestno spremljamo lastne misli, krepimo koncentracijo ni pozornost, ključni faktor v osebnem in duhovnem razvoju.

Intuicija – božanski dotik

Intuicija je po Jungu »percepcija, ki ni znana zavesti in prihaja iz nezavednega.« Nekoliko poetično mu lahko rečemo tudi »božanski dotik«, saj lahko ob intuitivni zaznavi občutimo, kot da se nas je nekdo dotaknil … kot da je skozi telo stekla neka posebna energija.

Za intuicijo ne vemo, kdaj bo prišla, kako bo prišla … edino kar zagotovo vemo je, da jo prepoznamo, ko pride in ponavadi prinaša tudi neko sporočilo. Koliko zgodb je že bilo izrečenih v zvezi z intuicijo … nekdo je vedel, da ga bo poklical prijatelj, še preden ga je poklical … mama je vedela, da je s sinom nekaj narobe, čeprav živita narazen … tudi sami verjetno včasih potarnamo: » Vedel/la sem, da bo tako … Ko bi se le poslušal/a, bi se lahko temu izognil/a …« in podobno.
Če smo ji sposobni v trenutku njenega prihoda prisluhniti ter njeno sporočilo tudi resno jemati, nam prinese nek pozitivni rezultat ali premik na bolje. Nešteto je tudi zgodb o tem, kako so ljudje s pomočjo intuicije rešili nek problem, se izognili nesreči ali nevarnosti itd.

Ko pride intuicija na obisk. Intuicija se lahko pojavi zelo narahlo, kot nežen šepet ali meglena slika, lahko jo občutimo kot trepet v telesu, mravljinčenje, rahlo slabost ali omotico, lahko pa pridrvi v nas kot velika moč, ki nas dobesedno prisili, da nekaj napravimo/rečemo oziroma nečesa ne storimo/rečemo. V trenutku intuicije nismo sposobni miselno razmišljati, umska razlaga pride šele kasneje. V trenutku intuicije so na delu višje energije.

Intuicija je deloma prirojena, deloma pa jo lahko skozi vajo krepimo. Kot sem že omenila, je treba vzeti pod nadzor misli in jih zavestno spremljati. Napravimo pri sebi jasno in zavestno odločitev, da je konec s pesimizmom, votlimi strahovi v glavi in skrbmi ter da se odločamo za pozitivne energije – pozitivne in spodbudne misli, pozitivno okolico, pozitivne energije. Bolj ko odločitev podkrepimo s prijetnimi čustvi in namero, lažja bo uresničitev.

Komunikacija s sabo. Intuicija je čista komunikacija, posredovanje informacije. Če se mi ne odpremo zanjo, je ne bomo slišali. Lahko se pogovarjamo na glas ali v mislih. Glavno je, da je naš pogovor pozitiven in konstruktiven.  

Meditacija. Umirja, prenavlja, krepi moč koncentracije, krepi pozornost in harmonizira.  

Kreativnost. Ustvarjanje je jezik duše. Bolj ko si dopustimo biti ustvarjalni, lažje pridemo v stik s sabo ter s silo, ki poganja našo ustvarjalnost ter ki pošilja sporočila s pomočjo intuicije do nas. Kreativne aktivnosti umirjajo naše misli, sproščajo telesa, povečujejo hormone sreče in zelo krepijo vez nas s samim seboj, tudi z našo notranjostjo. Bolj kot smo v stiku z njo, lažje in močneje čutimo intuicijo.

Igra. Vadimo in igrajmo se z intuicijo. Ugibajmo za šalo nekaj, na kar ne vemo odgovora, na primer kakšne barve bo majica partnerja, ko se bomo vrnili domov iz službe.

Beleženje pomaga. Opisovanje meditativnih doživetij, sanj, sporočil in vsega, kar nam pade na pamet, na papir, zelo pomaga, da dobimo širšo perspektivo našega razvoja.

Kako okrepimo intuicijo?


Um, misli in intuicijo lahko treniramo tako, da krepimo in treniramo tretje oko ali čelno čakro (imenovano tudi ajna čakra – izg. adžna). Na energijski ravni jo je moč zaznati na mestu približno 1 cm nad mestom med obrvema. Tretje oko je točka, kjer se po jogijskem izročilu srečajo trije glavni nadiji (energijski kanali) – Ida, Pingala in Šušumna.

Ida nadi je »lunin kanal«, kanal ženske energije in vlada parasimpatičnemu živčnemu sistemu ter desnemu delu možganov. Prinaša hladno energijo, introveniranost, subjektivnost, pasivnost, intuitivnost in podzavest.

Pingala nadi je »sončev kanal«, kanal moške energije in vlada simpatičnemu živčnemu sistemu ter levi polovici možganov. Prinaša toplo energijo, ekstroveniratnost, objektivnost, aktivnost, vitalnost, logičnost.

Šušumna nadi je osrednji nadi, ki poteka po hrbtenici in prevaja kundalini. Ta nadi se aktivira, ko se ida in pingala uravnovesita. Prinaša nevtralnost, androgenost, božansko modrost, zavest o enosti, zmernost, mir in osrediščenost.

Tretje oko pomaga pri povezovanju z višjimi komunikacijskimi kanali in uravnava delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem. Vpliva na način mišljenja, intuicijo, prepoznavanje vzorcev in percepcijo budnega sveta. V njem se koncentrirajo visoko vibrirajoče energije, katere porazdeli po telesu.

Nekaj lastnosti šeste čakre:

  • organ – hipofiza, oči, vid;
  • barva – indigo, temno modra;
  • mantra – OM ali AUM;
  • simbolne živali – mačka, sova, vrana, krokar, orel in nekatere druge ujede, ptice pevke, pajki in metulji;
  • simbol – piramida, vsevidno oko;
  • naravni pojav – nočno nebo;
  • kamni – morganit, safir, labradorit, ahat, ametist, lapis lazuli, smaragd, modri fluorit;
  • eterična olja – poprova meta, lotos, iris, sivka;
  • glasba – ton G, elektronska glasba (čutimo jo med obrvmi in se nam zdi, kot da ni iz našega sveta);
  • hrana – zelenjava in sadje, čaji (preslica, sivka, vijolica, divja mačeha, dobra misel);
  • delovanje – samozavedanje, ustvarjalna energija, intuicija, jasnovidnost, moč predstavljanja in domišljije;
  • zdravljenje 6. čakre – zavestno krepiti sprejemanje mnenj drugih, jim znati prisluhniti, ustaviti se in zaznavati svet, sprejemati druge brezpogojno, krepiti poslušanje tišine v sebi in okrog sebe, izobraževanje na področjih, ki jih ne razumemo (še posebej tista, ki so nas blokirala kot otroke), zvedavo raziskovanje, dojemanje vsega kot edinstvenost, unikatnost, abstinenca.
 

Meditacija za krepitev tretjega očesa (ter uma in intuicije) – trataka


Trataka je meditacija, ki se uporablja v praksi tantra joge in služi dvigu energije kundalini v šesto energijsko središče. Po verovanju tantra joge, je možno kundalini energijo, ki skoncentrirana leži na dnu človeške hrbtenice, s posebnimi vajami prebuditi in jo dvigniti. Z dvigom te energije pridobimo večjo moč, vitalnost, modrost in zdravje. Kundalini energija pa je najmočnejša človeku znana energija in njenega dviganjanja ne gre podcenjevati, saj lahko v primeru, ko je dvignjena na silo, povzroči v človeku večje sesutje imunskega sistema ali celo sesutje razumskega sistema – z drugimi besedami, človeku se lahko po domače zmeša, če ravna neodgovorno, saj je soočen z rušilno energijo, ki je ni sposoben obvladovati.

Torej trataka, ki je ena izmed vaj tantra joge, je močna meditacija, h kateri je potrebno pristopiti nežno in brez sile. Bistvo meditacije je osredotočanje na tretje oko ter prebujanje energij v njem. S harmoničnim izvajanjem te vaje ostrimo um, intuicijo in jasnovidnost. Vajo poskušajmo izvajati brez misli na prebujanje kundalinija. Pred izvajanjem meditacije si lahko v mislih rečemo, naj se energija v tretjem očesu dvigne in prebudi spontano in kolikor je v najvišje dobro.

Poznamo dve vrsti trataka meditacije: zunanjo in notranjo tratako.

Zunanja trataka se izvaja tako, da osredotočeno gledamo v določen predmet. Primer: v mraku prižgimo svečko in nanjo fiksiramo pogled za nekaj minut brez odvračanja pogleda ali utripanja z očmi. Za dnevno svetlobo je najboljša izbira na list papirja narisana črna pika, katero nalepimo na steno pred sabo. Kaj kmalu lahko začutimo, da se poglabljamo in oddaljujemo od zavestne realnosti. Dobro je, da je svečka (ali predmet opazovanja) postavljena tako, da pogled fiksiramo malce nad kotom 90° – torej imamo pogled malce navzgor. To nežno spodbudi delovanje tretjega očesa.

Notranja trataka se izvaja z zaprtimi očmi, sede z zravnano hrbtenico. 3 x počasi in globoko vdihnemo in izdhinemo. Zapremo oči, pogled znotraj zaprtih oči pa osredotočimo na področje ki je dober centimeter nad sredino obrvi, proti tretjemu očesu. Lahko se pojavi blinkanje, a oči ohranimo nežno zaprte – jih ne zatiskamo. Ko s pogledom prispemo do pravega mesta, se blinkanje neha in lahko začutimo rahlo težo v očeh ali v glavi, podobno magnetu. V mislih si nato predstavljamo nek predmet, katerega bomo osredotočeno opazovali – lahko je to tudi črna pika, cvet ali mandala – karkoli nam ustreza. Osredotočeno opazovanje izvajamo nekaj minut, toliko, kolikor se počutimo še sproščeno. Izvajanje lahko skozi čas postopoma podaljšujemo.

Kaj nam prinaša redno izvajanje trataka meditacije?


Notranje videnje se nam izostri.
Razširi se zaznavanje.
Umiri se delovanje uma.
Poveča se moč koncentracije.
Lažje prepoznavamo in oblikujemo misli.
Poveča se jasnovidnost in videnje aure, barv, energij.
Povečajo se vizije.
Lahko se nam izboljša vid in zmanjšajo težave z očmi.
Olajša nam prehod v meditativno stanje ter stik z višjimi energijami.


© Urška Korun, društvo Pesem duše

https://www.pesem-duse.com

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti  

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.