Preskoči na glavno vsebino

Čakre in barvna terapija – 1. čakra

1. ČAKRA – korenska, bazna (Muladhara) – sedež prizemljevanja in volje do življenja

Lastnosti prve čakre

 

Barva: RDEČA.

Nahaja se: na spodnjem delu hrbtenice, v bližini trtice (med spolovilom in anusom) in je obrnjena navzdol proti zemlji. Povezana je z energijo kundalini.
  
Kundalini predstavlja po jogijskem izročilu nezavedno, instinktivno ali libidalno silo, katera v upodobitvi zvite in speče kače na počiva na dnu hrbtenice. Predstavlja mirujočo ustvarjalno energijo, ki se skozi duhovno rast (kot kača) dviguje v višje energijske centre ter jih jača in energizira. S tem se jača tudi človekovo energijsko telo, njegova zavest pa se na ta način širi.
 Namerno dviganje kundalinija je potrebno izvajati zelo previdno in nežno, najbolje pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka ali na spontan način – skozi prizemeljeno in harmonično duhovno pot, saj gre za izredno močno silo. Ob nepravilnem postopanju ali postopanju na silo obstaja verjetnost, da si lahko poškodujemo svoje energijsko, lahko celo fizično telo. Znani so tudi primeri ljudi, ki so zblazneli zaradi nepravilnega prebujanja kundalinija, zato ravnajmo odgovorno in nežno.

Povezana je: s preživetjem, občutkom varnosti in prizemljenosti, voljo in samozavestjo.

Organi in deli telesa: ledvice in mehur (ledvici se v času bivanja v maternici razvijeta v medenici, od tu sta povezani z energijo korenske čakre; kasneje se dvigneta v nam bolj poznan položaj), spolni organi, hrbtenica na trtičnem in križničnem predelu, tanko in debelo črevo, boki in noge.

Endokrine žleze: nadlevična žleza

Mantra: LAM

Element: zemlja in ogenj – naravni pojavi, kot so jutranja zarja, večerna zora, rdeča zemlja, delujoči vulkan.

Simbol: kvadrat

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: SLON, bizon, divji prašič, vse živali, živeče pod zemljo, plazilci, mravlje …

Kristali in minerali, ki krepijo 1. čakro: granat, rubin, rdeči jaspis, rdeča korala, črni turmalin, oniks, črni obsidian, ametrin …

Kristali in minerali, ki umirjajo 1. čakro: smaragd

Kristali in minerali, ki harmonizirajo 1. čakro: carnelian

Rastline in eterična olja, ki resonirajo s 1. čakro: rdeča vrtnica, črni poper, rožmarin, cedrovina, mira, pačuli …

Glasba: ton C jo harmonizira, močno jo vzpodbujajo bobni (na primer afriški).

 

Delovanje prve čakre


Fizično delovanje:
kri in ožilje, življenjska moč, seksualnost in razmnoževanje, izločanje trdih odpadkov, proizvodnja novih celic.

Čustveno-mentalno-duševno delovanje prve čakre:
razumevanje zemeljskih zakonov, libido, potrpežljivost, volja po samoohranitvi / preživetveni nagon, samozavedanje, dober gmoten in uravnotežen položaj, pravilna izbira karierne poti (ponavadi imajo osebe z harmonično čakro uspešno kariero), spontanost, urejeno družinsko in socialno življenje, dobro razvit instinkt, močna povezanost s sabo, dobro se počutimo v svoji koži, občutek varnosti, samozavest, pogum, stabilnost, senzualnost, občutek da smo ob pravem času na pravem mestu.

 

Težave, ki so lahko povezane z nepravilnim delovanjem korenske čakre


Fizične težave: zaprtje, diareja (driska), hemoroidi, kolitis, Crohnova bolezen, mrzle noge, težave z uriniranjem, hipertenzija, ledvični kamni, težave z boki, nogami in stopali.

Čustveno/mentalno/duhovne težave: pomanjkanje samozavesti in energije, brezvoljnost, plašnost, lenoba, nestabilnost, anksioznost, nezmožnost postavljanja zase in osebnih mej, samopomilovanje, pretirana agresija, nagnjenost k motnjam prehranjevanja, nagnjenost k raznim odvisnostim, nestabilnost, raztresenost, impotenca ali frigidnost …
Pri pretiranem delovanju čakre: velika jeza ali jezljivost, odvisnost od spolnosti.

 

Možni (karmični, energijski) vzroki za težave


Nasprotovanje svoji inkarnaciji, neprizemljeni starši (prepiri, agresija, alkoholizem, droge, duševne bolezni…), fizična poškodba trtice, fizična poškodba pri porodu, trpljenje ali travme v zelo zgodnjem otroštvu, nenavezanost na zemljo in na to življenje (močnejša povezanost z drugimi planeti ali prejšnjimi življenji).

 

Nasveti za pomoč


Zavestno povezovanje z energijami zemlje, čim več športno-delovnih aktivnosti na prostem (delo na vrtu, tek ali sprehod, hribarjenje …), okrepitev imunskega sistema, čim več dela z zemljo in na zemlji, ozaveščanje in ureditev energijskih vzrokov za težave, trebušni ples (še posebej za ženske), jogijski pozdrav soncu, pranajama dihalne vaje, tantrične vaje, masaža nog (limfna drenaža) in stopal, uporaba zgoraj opisanih dejavnikov, ki so povezani s prvo čakro (eterična olja, hrana …), oblačila in predmeti v rdeči ali črni barvi. Če večino časa preživimo sede, to lahko zablokira prvo čakro – poskusimo jo prebuditi s samomasažo križničnega predela ter čim več gibanja. Najdimo in redno izvajajmo dejavnost, v kateri se počutimo resnično svobodni, varni in v kateri lahko v popolnosti izrazimo in najdemo sebe (na primer risanje, plavanje, ročna dela, pisanje, glasba, ples, določena vrsta športa, ukvarjanje z domačim ljubljenčkom …).

V skladu z opisom težav in delovanja prve čakre se lahko vprašamo vprašanja, ki nam bodo razjasnila delovanje naše prve čakre:
Ali se počutim varno?
Kakšen je moj odnos do staršev in družine?
Kakšen je moj odnos do domačega kraja, države, kjer živim?
Kakšen je moj odnos do zemlje in narave?
Ali se upiram družbenim normam?

Fizična vaja za odpiranje in polnjenje 1. čakre

Stojimo z nogami precej razkoračeno, prsti in kolena naj bodo zasukana navzven tako, da bo kolenom udobno. Zdaj upognimo kolena, kolikor moremo (poskusimo spustiti zadnjico do višine kolen). Ponovimo večkrat zapored. K počepanju dodamo še kroženje s kolki. Medenico potiskamo kolikor je mogoče naprej in nazaj. V najnižjem položaju ostanemo in trikrat potisnemo boke naprej in nazaj, pri tem imamo poudarek pri potisku naprej. Zasukamo se še trikrat, ko se dvigamo. Najpomembnejši gib je suvanje bokov medtem ko imamo skrčena kolena (Barbara Ann Brennan; Moč zdravilnih rok).

Barvna terapija - rdeča barva


Rdeča je najnižja na barvnem spektru in je poznana kot »topla« barva, saj je njen element ogenj. Energizira, vitalizira, povečuje moč vseh čutil in občutkov, pospešuje apetit, jača življenjsko energijo, spolno slo in voljo. Pomagala naj bi pri utrujenosti, letargiji in anemiji, stimulira nizek krvni pritisk in pospešuje pretok krvi.  Vzpodbudno deluje pri ljudeh z zmanjšanim delovanjem prve

čakre, pri premočnem delovanju le-te se priporoča zelena, ki je komplementarna barva rdeči in deluje umirjajoče, lahko tudi nežna roza. Rdečo barvo je potrebno uporabljati zmerno in pazljivo, saj je lahko hitro prenasičena in deluje agresivno in napadalno. Rdeče barve se je dobro izogibati pri vročini, povišanem krvnem pritisku, nespečnosti in pri psihičnih motnjah. Izogibale naj bi se je tudi vzkipljive osebe z jezljivim karakterjem ter osebe z naravno rdečimi lasmi.

Uporaba rdeče v vsakdanjiku: oblecite se v rdečo, okrasite z rdečim nakitom, kupite si rdečo sedežno blazino, namizje računalnika okrasite v rdečih tonih … Rdeča v majhnih odtenkih poživi in osrečuje.

Če čutite, da imate “preveč rdeče” v sebi, jo harmonizirajte z vnosom hladne zelene barve v življenje in vsakdan. Če je rdeča za vas preveč agresivna, lahko uporabite tudi nežnejše odtenke roza barve.

V integralni biorgonomiji so določene barve povezane z določenimi dnevi. To pomeni da določena barva v določenem dnevu prispeva k večji harmonizaciji osebe in njenega delovanja. Rdeča je barva ponedeljka.



© Urška Korun, društvo Pesem duše 


* Opomba: barve kot sredstva barvne terapije uporabljajte odgovorno in v skladu z notranjim občutkom ugodja. To pomeni, da če neko barvo nikakor ne sprejemate, se z njo ne silite. Lahko pa se vprašate, katera barva deluje zdravilno na vas in prvi odgovor je ponavadi pravilen. Poslušajte “zdravo kmečko pamet” in si obarvajte življenje s tistimi barvami, ki so vam prijetne in ugodne. Barvna terapija ni nadomestilo za klasično zdravniško zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti  

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči