Preskoči na glavno vsebino

Čakre in barvna terapija – 4. čakra

4. ČAKRA – srčna, Anahata – sedež duše, brezpogojna ljubezen, sočutje, prevodnik življenja in življenjske moči

Lastnosti četrte čakre


Barva: ZELENA, ROZA, TURKIZNA (AKVAMARIN)

Nahaja se: sprednja čakra na sredini prsi v višini srca, zadnja čakra za lopaticama v višini srca.

Povezana je: s čustvovanjem, sprejemanjem in dajanjem ljubezni, harmonijo. Je prevodnik oz. posrednik med čakrami ter prevodnik med notranjim in zunanjim dogajanjem. Vpliva na življenjsko moč, kri in celice.

Organi in deli telesa: srce, prsi, pljuča.

Endokrine žleze: timus

Mantra: JAM

Element: zrak, naravni pojav je narava, gozd, zeleni travniki …

Simbol: heksagram, merkava.

Božanstva: Jezus Kristus, Mati Marija, Buda, Zelena Tara …

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: antilopa, divji konj, delfin, golobica.

Kristali in minerali, ki 4. čakro:
  • krepijo: roževec, turmalin, smaragd, aventurin, akvamarin, peridot, roza korala, rubin, dioptas …
  •  umirjajo: roza topaz, roza ali vijolični kunzit, rodonit
  •  harmonizirajo: lubenica turmalin, aventurin, akvamarin, roževec, rodohrozit

Rastline, ki resonirajo s 4. čakro (eterična olja, olja, začimbe, parfumske vode…): jasmin, mirta, melisa, vrtnica, zvončki, timijan, melisa, neroli, evkaliptus, geranija.

Hrana: hrana zelene barve – kivi, razne zelene solate, motovilec, ringlo, grah, kosmulje, zelena paprika …

Glasba: ton G, piščali, klarinet, violina, harfa.

Čutilo: tip, dotik

Delovanje četrte čakre


Fizično delovanje:
Delovanje srca, pljuč (celotnega prsnega koša), tlak (visok ali nizek), dihanje.

Čustveno-mentalno-duševno delovanje:
Ljubezen, toplina,  občutek ljubezni do sebe in sprejemanje sebe, sposobnost ljubiti sebe, bližnje, sosede, soljudi, živali, rastline in planet. Sposobnost umetniškega izražanja, strpnost, predanost, motivacija, širša družbena zavest, dojemljivost, prevajanje energij v dušo, prevajanje energije vseh čaker, delovanje v korist vseh, skrb za druge, srčna odgovornost za življenje, stik z dušo, občutek odgovornosti za življenje, občutek za pomoč drugim, nenehna povezanost s stvarstvom, občutek enosti, sposobnost empatije in sočutja. Človeku s pravilnim delovanjem zadnje četrte čakre se v življenju dogaja, da je dostikrat »na pravem mestu ob pravem času« (se mu dogajajo srečna naključja).

 

Težave, ki so povezane z nepravilnim delovanjem četrte čakre


Fizične težave: težave z srcem, pljuči, jetri, prebavo in presnovo, astma, arterioskleroza, neodpornost na bolezni (slab imunski sistem), težave z vranico, kronični bronhitis, astma, pljučnica, bolečine v zgornjem delu hrbta, bolečine v ramenih, preganjavica, srčna kap, avtoimunske bolezni …

Čustveno/mentalno/duhovne težave: brezčutnost, dvomljivost, težave pri navezovanju stikov, sramežljivost, ljudomrznost, neodločnost, pretirano čustvovanje, nihanja razpoloženja (povezano s hormonskim ravnotežjem), skopost, odlaganje oz. odlašanje v prihodnost, izbirčnost, egocentričnost, ošabnost, strah življenja, odvisnost od materialnega, občutek neosnovane posebnosti (na primer posebnega »poslanstva«, bojevniki svetlobe … ), vzvišenost, aroganca, težnja k povzdigovanju nad vse, občutek mučeništva, odvisnost od duhovnosti, občutek nesprejetosti, depresija, nagnjenost k bojevanju, zoperstavljanju lastni in tuji volji (svet je sovražen, preživijo le najbolj močni) …

 

Pogosti vzroki za težave na četrti čakri


Prizadetosti in zavrnitve iz otroštva ali kasneje v partnerskih vezah, nesprejemanje življenja takšnega kot je, vzorec žrtve, samozatajevanje (počnemo stvari, ki so drugim všeč, samo da bi dobili pozornost, potrditev ali ljubezen), delovanje skozi žalost ali jezo, zamere, obsojanje (tiho ali glasno), užaljenost, nagnjenost k maščevalnosti (oko za oko), odrekanje nečesa, kar smo kot otroci zelo vrednotili in nam je bilo na silo odvzeto (igrača, oseba, žival …), tragične izgube, večje spremembe v otroštvu, ki jih nismo sprejeli (selitev, prihod novega člana, ločitev staršev, smrt staršev ali bližnjih) …

Nasveti za pomoč


Ozaveščeno dihanje, dihalne vaje pranajama, dihalna terapija s pomočjo Frolovega dihalnika, čist zrak, gibanje v naravi (še posebej ob morju ali v hribih), ročna dela, zavestna pomoč drugim (prostovoljstvo, donacije, priključitev dobrodelni akciji …), zavestno delovanje s sočutjem in v zavesti za dobro vsega, kar obstaja. Opuščanje preteklosti, brezpogojno odpuščanje sebi in drugim za situacije, ki so nas prizadele, ozaveščanje učenja duše skozi travmatične situacije. Prepoznavanje lastnih čustvenih potreb in njihova uresničitev. Izvajanje tistih aktivnosti, ki nas resnično radostijo.
Meditacija z dihanjem: ob vdihu si v mislih rečemo, da hkrati z zrakom vase sprejemamo brezpogojno ljubezen, radost, svetlobo, moč, življenje … ob izdihu si v mislih rečemo, da hkrati z izdihom iz sebe dajemo preteklost, porabljeno, nekoristno, zastarano … Če naletimo pri dihanju na kakšno čustveno blokado ali neugoden občutek, predihujemo toliko časa, da se občutek sprosti; pri tem vzdržujmo občutek podpore do samega seb.


Fizične vaje za odpiranje in polnjenje 4. čakre


1. jogijske vaje
Kobra, Riba, Kamela.

2. vaja

  1. Poiščimo kaj večjega in okroglega (npr. velika žoga za sedenje ali okrogla hrbtna opora kavča).
  2. S hrbtom se uležemo in nagnimo čez, stopala naj bodo pri tem naj bodo stopala trdo zasidrana.
  3. Sprostimo se in pustimo da se mišice prsnega koša pretegnejo; pazimo, da ne preidemo praga bolečine, globoko dihamo.
3. vaja
  1. Sedimo s prekrižanimi nogami
  2. "Zakavljajmo" dlani s prsti, naj bodo v višini srca, komolci naj gledajo vstran. Komolce premikamo izmenoma gor-dol v gugajočih gibih. Pri tem počasi in globoko dihamo.
  3. Vajo večkrat ponovimo.
  4. Za večji učinek lahko sedimo na petah.
Vir za vaje: Barbara Ann Brennan: Moč zdravilnih rok

Barvna terapija – zelena, roza, turkizna (akvamarin)

 

Zelena


Zelena nas podzavestno spominja na gozd, na naravo; narava kot takšna pa ima na nas sprostitveni in umirjajoč učinek. Pozitivni učinki zelene so torej umirjanje, harmoniziranje, uravnoteženje, jačanje tolerance in jačanje razumevanja. Zelena spodbuja tudi širitev in rast. Zelena je v barvnem spektru (ali v mavrici) na sredini; na eni strani so tople (rumena, oranžna, rdeča), na drugi strani hladne barve (modra, indigo, vijolična); zelena se nahaja ravno vmes in uravnoteža ter harmonično spaja hladno in toplo. Pri barvni terapiji se zelena ponavadi uporabi ob koncu tretmana, da harmonizira vse, kar je doseženo med tretmajem.

Zelena se, seveda glede na odtenek, lahko uporablja na vseh področjih in v vseh prostorih. Zelo učinkovito deluje na primer travnato zelena v pastelnih tonih v spalnici ali v prostoru za počivanje oz. meditacijo. Zelena v živahnejših tonih ter v manjši meri pa zelo spodbudno, sveže in poživljajoče deluje v vseh prostorih, kjer primanjkuje življenja. Na primer lončnica z velikimi želenimi listi spodbudi »mrtvi« kot v sobi in oživi prostor.

Zeleno lahko uporabimo tudi na sebi. Svilen zelen šal ovit okrog ramen, lahko deluje zelo terapevtsko za vse ženske, ki doživljajo stres v službi. Moški si lahko omislijo za ta namen zeleno uro ali zeleno srajco. Zelena ugodno deluje na prsni koš ter pljuča, zato se priporoča nošenje zelenih ogrlic oz. ogrlic z zelenimi kristali. Zelena je tudi barva sreče in materialnega obilja, zato lahko v svoje življenje privabimo več obilja tudi s predmeti v zeleni barvi, ki so povezani s pridobivanjem denarja oz. posredno povezani z našim obiljem (na primer denarnica, notesnik, dnevnik, zvezki, pisala itd.).
Odtenek zelene izberimo intuitivno. Nekaterim bolj ustrezajo temnejši toni zelene, kot je olivna barva, drugi se bolje počutijo v svetlejših, pastelnih tonih. Izogibajmo se flourescentni zeleni oz. naj bo te v našem okolju, tako kot je v naravi, samo v minimalni meri.

V integralni biorgonomiji so določene barve povezane z določenimi dnevi. To pomeni da določena barva v določenem dnevu prispeva k večji harmonizaciji osebe in njenega delovanja. Zelena je barva petka.

Roza


Svetlo roza je barva čiste duhovne ljubezni, medtem ko temnejša roza nosi v sebi primesi rdeče in je zato bolj strastna in živahna.
Svetlo roza je simbolično barva dojenčkov, ker so dojenčki nedolžni, nežni in »čisti«. Tudi roza vibrira čiste duhovne energije, nežnost in nedolžnost v najbolj pozitivnem smislu. Čista nedolžnost lahko »premaga« še tako temačne energije. Roza pomirja in neguje. Roza pomaga sprejeti in razrešiti jezo, odpira srce ter spodbuja brezpogojno ljubezen.
Roza v pastelnih odtenkih se priporoča za otroške sobe (predvsem za sobe za dojenčke in zelo majhne otroke). Dnevi, ko se je roza priporočala za punčke, modra pa za fantke, so mimo. Vsak otrok potrebuje vse barve, zato predlagam staršem, da spremljajo, katere barve so všeč otročku in mu omogočijo, da je z njimi obdan.

Tudi roza se lahko nosi kot nakit oz. dekoracija (roza kristali, roza ure, roza šali…), saj deluje vsestransko nežno in umirjeno. V hitrem tempu današnjega življenja potrebujemo nekaj nežnega in umirjenega.
Roza barvo lahko nosimo, ko se želimo počutiti nežno in radostno. Roza pričara otroškost, zaupljivost in iskreno radost, zatorej jo v majhni meri lahko imamo vedno s sabo (v obliki roza kristalčka ali drugega majhnega predmeta). V dnevih, ko se počutimo neprizemljeno, ranljivo ali raztreščeno, se roza kot oblačilo ne priporoča. V teh dnevih bolj ustreza topla rdeča, rjava ali temno modra.

Turkizna (akvamarin)


V njej se pretakata zelena in modra, ki sta barvi srca (ljubezen) in grla (komunikacija). Združeni v turkizno, ki variira v neskončnih različicah, od sinje do globoke temne turkizne, predstavljata barvo svobodnega ustvarjanja in čiste predaje. Turkizna je barva timusa (timus leži med srcem in grlom; nekateri timus imenujejo čakra »višjega« srca), ki predstavlja povezavo z božanskim, brezpogojno ljubezen in resnico. Kadar se ne ve ali nekdo govori resnico ali laž, je to možno energijsko preveriti prek preverjanja energijskega stanja timusa.

Turkizna je barva sinjega oceana in neba, z njo so nezdružljivo povezani delfini … je barva zdravljenja, čiste zavesti, brezpogojne predaje božanskemu, svobodne kreativnosti in ima močno čistilno moč. Hladi, umirja in uravnoteža imunski in živčni sistem.

Z njo lahko spodbudimo kreativnost, resnico, povezavo z božanskim, komunikacijo in moč svobodnega izražanja. Turkizna je izredno močna barva, zato je je dovolj v manjši meri. Turkizni (akvamarin) nakit, modni dodatek ali dekoracija v prostoru bo čudovito razvedril naše počutje.


© Urška Korun, društvo Pesem duše

https://www.pesem-duse.com




* Opomba: barve kot sredstva barvne terapije uporabljajte odgovorno in v skladu z notranjim občutkom ugodja. To pomeni, da če neko barvo nikakor ne sprejemate, se z njo ne silite. Lahko pa se vprašate, katera barva deluje zdravilno na vas in prvi odgovor je ponavadi pravilen. Poslušajte “zdravo kmečko pamet” in obarvajte življenje s tistimi barvami, ki so vam prijetne in ugodne. Barvna terapija ni nadomestilo za klasično zdravniško zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik.

Viri:
colourtherapyhealing.com
Barbara Ann Brennan: Moč zdravilnih rok
Barbara Ann Brennan: Prebujajoča svetloba
Patricia Mercier: The Chakra Bible
dr. Milena Plut-Podrvšič: Pot do srca
Tadej Pretner: Celostna bioterapija

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Čakre in barvna terapija – 2. čakra

2. ČAKRA – sakralna, spolna (Swadhisthana) – sedež kreativnosti, radosti, navdušenja in seksualnosti  

Linija hare – axis mundi

Osebna os je tista, ki gre skozi naše telo iz središča Zemlje v središče vesolja in obratno. Obstajajo različna imena in načini, kako se lahko povežemo z našo osebno osjo. Poznana je pod različnimi imeni, verjetno ste že slišali za katerega od sledečih: »linija hare«, »axis mundi«, »os sveta«, »kakor zgoraj, tako spodaj« … ključni namen osebne osi je povezava božansko – zemeljsko, torej ozaveščanje pretoka povezav med našo trenutno inkarnacijo na zemlji in neskončnim izvorom, iz katerega prihajamo in sposobnostjo materializacije našega namena. Povezavo lahko močneje ozavestimo tudi z reikijem, skalarnimi valovi ali energijskimi vajami, kot so tai chi, qigong,… Zdrava linija hare je osnova, če se v življenju hočemo osamosvojiti in ustvarjati življenje po svojem okusu.